Pregled bibliografske jedinice broj: 434068
Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja
Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja // Tehnologija mesa, 31 (1990), 1; 3-6 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 434068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova
svinja
(Quality of sides and meat obtained from different
genotypes of hog)
Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Senčić, Đuro ; Majić, Tomo
Izvornik
Tehnologija mesa (0494-9846) 31
(1990), 1;
3-6
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; kvaliteta polovica i mesa ; genotipovi
(pigs ; quality of sides and meat ; genotypes)
Sažetak
Ispitivana su obilježja kvalitete svinjskih polovica velikog jorkšira, švedskog landrasa i njihovih križanaca (VJ x ŠL). Na osnovu totalne disekcije ohlađenih polovica metodom Wenigera i sur. (1963) utvrđen je najveći relativni prinos buta i leđnog dijela u polovicama švedskog landrasa(27, 26% i 18, 37%), a najveće učešće plećke u polovicama velikog jorkšira (15, 04%). Prinos mišićnog tkiva u butu, plećki i leđnom dijelu bio je veći kod velikog jorkšira nego kod švedskog landrasa i križanaca (67, 54%, 64, 20% i 65, 45% ; 65, 06% i 64, 93% i 62, 96% ; 52, 09%, 50, 27% i 49, 93%). Najveći prinos mišićnog tkiva u polovicama utvrđen je kod velikog jorkšira (53, 01%), a niži kod švedskog landrasa (50, 17%) i križanaca (50, 65%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts