Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434035

Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja


Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Maltar, Zlata
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja // Tehnologija mesa, 4 (1988), 106-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 434035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja
(Quality properties of muscle tissue in stress- sensitive and stress-resistant pigs)

Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Maltar, Zlata

Izvornik
Tehnologija mesa (0494-9846) 4 (1988); 106-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; stres-osjetljive ; stres-rezistentne ; kvaliteta mišićja
(pigs ; stress-sensitive ; stress-resistant ; quality of muscle tissue)

Sažetak
Pojava stres-sindroma u svinja (PSS) i pad kvaliteta mesa, sve učestaliji su u suvremenom svinjogojstvu. U svrhu ispitivanja kvalitete mišićnog tkiva stres-osjetljivih i stres- rezistentnih svinja pasmina: veliki jorkšir, švedski landras, njemački landras te križanaca ovih pasmina, analizirano je po 20 uzoraka mišićnog tkiva iz svake grupe svinja. Uzorci tkiva potjecali su od dugog leđnog mišića. Utvrđeno je da su kvalitativne osobine mišićnog tkiva od stres-osjetljivih svinja inferiornije u odnosu na iste kod stres-rezistentnih svinja. Mišićno tkivo stres-osjetljivih svinja imalo je veći stupanj kiselosti, slabiju konzistenciju, lošiju sposobnost vezanja vode i slabiji intenzitet boje. Frekvencija BMV mišićnog tkiva bila je značajno veća u uzorcima tkiva porijeklom od stres- osjetljivih svinja. U pogledu kemijskog sastava mišićnog tkiva, nisu utvrđene statistički značajne razlike između stres-osjetljivih i stres- rezistrentnih svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Petričević (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Maltar, Zlata
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja // Tehnologija mesa, 4 (1988), 106-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Kralik, G., Petričević, A. & Maltar, Z. (1988) Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja. Tehnologija mesa, 4, 106-110.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Maltar, Zlata}, year = {1988}, pages = {106-110}, keywords = {svinje, stres-osjetljive, stres-rezistentne, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}ja}, journal = {Tehnologija mesa}, volume = {4}, issn = {0494-9846}, title = {Kvalitativne osobine mi\v{s}i\'{c}nog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja}, keyword = {svinje, stres-osjetljive, stres-rezistentne, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}ja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Maltar, Zlata}, year = {1988}, pages = {106-110}, keywords = {pigs, stress-sensitive, stress-resistant, quality of muscle tissue}, journal = {Tehnologija mesa}, volume = {4}, issn = {0494-9846}, title = {Quality properties of muscle tissue in stress- sensitive and stress-resistant pigs}, keyword = {pigs, stress-sensitive, stress-resistant, quality of muscle tissue} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font