Pregled bibliografske jedinice broj: 434035
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres- osjetljivih i stres-rezistentnih svinja // Tehnologija mesa, 4 (1988), 106-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 434035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativne osobine mišićnog tkiva stres-
osjetljivih i stres-rezistentnih svinja
(Quality properties of muscle tissue in stress-
sensitive and stress-resistant pigs)
Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Maltar, Zlata
Izvornik
Tehnologija mesa (0494-9846) 4
(1988);
106-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; stres-osjetljive ; stres-rezistentne ; kvaliteta mišićja
(pigs ; stress-sensitive ; stress-resistant ; quality of muscle tissue)
Sažetak
Pojava stres-sindroma u svinja (PSS) i pad kvaliteta mesa, sve učestaliji su u suvremenom svinjogojstvu. U svrhu ispitivanja kvalitete mišićnog tkiva stres-osjetljivih i stres- rezistentnih svinja pasmina: veliki jorkšir, švedski landras, njemački landras te križanaca ovih pasmina, analizirano je po 20 uzoraka mišićnog tkiva iz svake grupe svinja. Uzorci tkiva potjecali su od dugog leđnog mišića. Utvrđeno je da su kvalitativne osobine mišićnog tkiva od stres-osjetljivih svinja inferiornije u odnosu na iste kod stres-rezistentnih svinja. Mišićno tkivo stres-osjetljivih svinja imalo je veći stupanj kiselosti, slabiju konzistenciju, lošiju sposobnost vezanja vode i slabiji intenzitet boje. Frekvencija BMV mišićnog tkiva bila je značajno veća u uzorcima tkiva porijeklom od stres- osjetljivih svinja. U pogledu kemijskog sastava mišićnog tkiva, nisu utvrđene statistički značajne razlike između stres-osjetljivih i stres- rezistrentnih svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek