Pregled bibliografske jedinice broj: 433708
Slavonska šunka - hrvatski autohtoni proizvod
Slavonska šunka - hrvatski autohtoni proizvod. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009 (prirucnik)
CROSBI ID: 433708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Slavonska šunka - hrvatski autohtoni proizvod
(Slavonian Ham - Croatian native product)
Autori
Senčić, Đuro
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, ostalo
Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2009
Stranica
87
ISBN
978-953-6331-2-7
Ključne riječi
Slavonska šunka; tehnologija; proizvodnja
(Slavonian ham; technology; production)
Sažetak
U globaliziranom svijetu, u kojem je sve više sličnog a sve manje različitog, očuvanju posebnosti u svim sferama ljudskog života, pa tako i u prehrani, predstavlja nužnost za prepoznavanje i održanje identiteta nekog kraja i države. Proizvodnja tradicionalnih, autohtonih, neindustrijskih proizvoda, među kojima i šunke, kojih nema u mnogim razvijenim europskim zemljama, predstavlja priliku za napredovanje seoskih gospodarstava kroz razvoj turizma, posebice ruralnog, i njihov plasman na domaćem i inozemnom tržištu. Kvaliteta slavonske šunke u nas dosta je neujednačena (nestandardizirana), što otežava njen plasman na tržištu. Da bi slavonska šunka mogla biti konkurentna na tržištu, potrebno je puno raditi na podizanju razine i ujednačenosti njene kvalitete. Cilj ove knjige je upravo ukazati kako proizvesti kvalitetnu šunku optimiziranjem tradicionalnog postupka proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)