Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433649

Proizvodnost kokoši Hrvatica.


Janječić, Zlatko; Mužic, Stjepan; Herak-Perković, Vlasta
Proizvodnost kokoši Hrvatica. // Praxis veterinaria, 55 (2007), 3; 117-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 433649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnost kokoši Hrvatica.
(Productivitiy of hrvatica hen)

Autori
Janječić, Zlatko ; Mužic, Stjepan ; Herak-Perković, Vlasta

Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 55 (2007), 3; 117-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kokoš hrvatica; proizvodnost; nesivost
(hrvatica hen; prouctivity; egg yield)

Sažetak
Kokoš Hrvatica priznata je 1937. godine kao autohtona hrvatska pasmina. Do prije dvadeset godina gotovo je nestala, kada se ponovo počela uzgajati te se danas procjenjuje da veličina njezine populacije u Hrvatskoj iznosi oko dvije tisuće. Budući da nisu provodjena opsežnija znanstvena istraživanja proizvodnih karakteristika ove kokoši, cilj rada bio je istražiti nesivost, utrošak hrane te kakvoću jaja do dobi od 44 tjedna u četiri soja (crvenom, crnom, jarebičastom i zlatnom). U istraživanje je bilo uključeno 120 kokoši Hrvatica koje su u dobi od 18 tjedana bile raspoređene u trideset kaveza: 84 kokoši crvenog soja smješteno je u 21 kavez, 20 kokoši crnog soja u 5 kaveza, 12 kokoši jarebičastog soja u 3 kaveza te 4 kokoši zlatnog soja u jedan kavez. U 28. tjednu istražen je udio ljuske, bjelanjka i žumanjka u cijelom jajetu. U razdoblju od 25 tjedana proizvodnje kokoši Hrvatice snijele su po ulaznoj nesilici devedesetjedno jaje prosječne mase 51 g uz utrošak hrane od 181 g po jajetu. Vrh nesivosti bio je u dobi kokoši od 25 tjedana i iznosio je 74%. Iz rezultata ostvarenih u provedenom istraživanju može se zaključiti da između pojedinih sojeva kokoπi Hrvatica postoje razlike u proizvodnim svojstvima te da je s obzirom na to da se radi o primitivnoj pasmini, potrebno raditi na konsolidaciji pasmine kako bi se njezin genski potencijal mogao još bolje ostvariti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Stjepan Mužic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janječić, Zlatko; Mužic, Stjepan; Herak-Perković, Vlasta
Proizvodnost kokoši Hrvatica. // Praxis veterinaria, 55 (2007), 3; 117-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Janječić, Z., Mužic, S. & Herak-Perković, V. (2007) Proizvodnost kokoši Hrvatica.. Praxis veterinaria, 55 (3), 117-124.
@article{article, author = {Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mu\v{z}ic, Stjepan and Herak-Perkovi\'{c}, Vlasta}, year = {2007}, pages = {117-124}, keywords = {koko\v{s} hrvatica, proizvodnost, nesivost}, journal = {Praxis veterinaria}, volume = {55}, number = {3}, issn = {0350-4441}, title = {Proizvodnost koko\v{s}i Hrvatica.}, keyword = {koko\v{s} hrvatica, proizvodnost, nesivost} }
@article{article, author = {Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mu\v{z}ic, Stjepan and Herak-Perkovi\'{c}, Vlasta}, year = {2007}, pages = {117-124}, keywords = {hrvatica hen, prouctivity, egg yield}, journal = {Praxis veterinaria}, volume = {55}, number = {3}, issn = {0350-4441}, title = {Productivitiy of hrvatica hen}, keyword = {hrvatica hen, prouctivity, egg yield} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font