Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433640

POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA


Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA // Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem / Savić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2009. str. 35-38 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 433640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
(RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS)

Autori
Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem / Savić, Vladimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2009, 35-38

ISBN
978-953-96259-7-7

Skup
Peradarski dani 2009.

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 25.03.2009. - 28.03.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pogača uljane repice; tov; hibridni purani
(rapeseed oil cake; fattening; hybrid turkeys)

Sažetak
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10 % pogače uljane repice (domaćeg kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598, 72, 6701, 25 i 6510, 53 g, gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5 % doveo je do značajno (p<0.05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10 %, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10 % nisu bile (p>0.05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2.52, 2.33 i 2.26, dok je mortalitet purana bio 2.5, 0 i 5 %. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5 % u krmnim smjesama za tov hibridnih purana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA // Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem / Savić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2009. str. 35-38 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković (2009) POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA. U: Savić, V. (ur.)Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {Savi\'{c}, V.}, year = {2009}, pages = {35-38}, keywords = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani}, isbn = {978-953-96259-7-7}, title = {POGA\v{C}A ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA}, keyword = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Savi\'{c}, V.}, year = {2009}, pages = {35-38}, keywords = {rapeseed oil cake, fattening, hybrid turkeys}, isbn = {978-953-96259-7-7}, title = {RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS}, keyword = {rapeseed oil cake, fattening, hybrid turkeys}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font