Pregled bibliografske jedinice broj: 433640
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA // Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem / Savić, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2009. str. 35-38 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 433640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
(RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS)
Autori
Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem
/ Savić, Vladimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2009, 35-38
ISBN
978-953-96259-7-7
Skup
Peradarski dani 2009.
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 25.03.2009. - 28.03.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pogača uljane repice; tov; hibridni purani
(rapeseed oil cake; fattening; hybrid turkeys)
Sažetak
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10 % pogače uljane repice (domaćeg kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598, 72, 6701, 25 i 6510, 53 g, gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5 % doveo je do značajno (p<0.05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10 %, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10 % nisu bile (p>0.05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2.52, 2.33 i 2.26, dok je mortalitet purana bio 2.5, 0 i 5 %. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5 % u krmnim smjesama za tov hibridnih purana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Mužic
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Jasna Pintar
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)