Pregled bibliografske jedinice broj: 433638
Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica
Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica // Krmiva 2008 - Program i sažeci radova / Kralik, Gordana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2008. str. 4-5 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 433638 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica
(Rape seed oil-cake in layers nutrition)
Autori
Janječić, Zlatko ; Mužic, Stjepan ; Pintar, Jasna ; Bedeković, Dalibor ; Voća, Neven ; Šnajder, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Krmiva 2008 - Program i sažeci radova
/ Kralik, Gordana - Zagreb : Krmiva, 2008, 4-5
Skup
XV međunarodno savjetovanje Krmiva 2008
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.06.2008. - 05.06.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pogača uljane repice; hranidba; kokoši nesilice
(rape seed oil-cake; feeding process; laying hens)
Sažetak
Pogača uljane repice, kao glavni sporedni proizvod pri proizvodnji ulja godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njene uporabe u hranidbi kokoši nesilica. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 8 i 16 % pogače uljane repice domaćeg kultivara Bristol u krmnim smjesama na proizvodna svojstva kokoši nesilica. U pokusu je korišteno 90 kokoši Hrvatica u periodu od 24. do 32. tjedna nesivosti. Kokoši su bile raspoređene u 30 kaveza sa po tri kokoši u svakom. Hranidba kokoši s 8 % (PN-8) i 16 % (PN-16) pogače uljane repice u hrani nije imala (p>0.05) negativan utjecaj na prosječnu masu jaja te prosječnu nesivost kokoši. Kod skupine PN-16 zabilježen je najviši mortalitet (10 %), što je značajno (p<0.05) doprinijelo smanjenju ukupnog broja snešenih jaja tijekom istraživanja. Isto tako je kod skupine PN-16 zabilježen najveći utrošak krmne smjese po kilogramu jajčane mase i prosječno po jednom jajetu. 16 % pogače uljane repice u krmnoj smjesi dovelo je do nešto većih vrijednosti glede čvrstoće ljuske, visine bjelanjka, boje žumanjka i Haugh jedinica, no te razlike nisu bile značajne (p>0.05). Prosječne ocjene za miris, okus, boju i opću ocjenu jaja u skupini PN-16 bile su niže u odnosu na ostale tretmane. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogače uljane repice dobivene iz sjemena uljane repice domaćih kultivara Bristol može preporučiti u udjelu od 8 % u krmnim smjesama za kokoši nesilice
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Mužic
(autor)
Jasna Pintar
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Neven Voća
(autor)