Pregled bibliografske jedinice broj: 433635
POGAČA ULJANE REPICE U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA
POGAČA ULJANE REPICE U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 433635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POGAČA ULJANE REPICE U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA
(Rapeseed oil-cake in layers nutrition)
Autori
Šnajder, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2008
Stranica
25
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
pogača uljane repice ; hranidba ; kokoši nesilice
(rapeseed oil-cake ; feeding process ; laying hens)
Sažetak
Pri proizvodnji bio dizela iz uljane repice glavni nus proizvod je pogača čije zbrinjavanje u smislu ekonomske isplativosti i ekološke prihvatljivosti predstavlja veliki znanstveni izazov. Pogača uljane repice poznato je krmivo u hranidbi stoke pri čemu ima određenih ograničenja prvenstveno zbog sadržaja goitrogenih tvari i eruca kiselina. Uporaba sačme uljane repice u hranidbi peradi dobro je dokumentirana za svjetski priznate „OO“ kultivare repice, dok se u uporabi pogače iz proizvodnje bio dizela zna vrlo malo. Utvrđen je utjecaj različitih nivoa pogače uljane repice u krmnoj smjesi na proizvodne rezultate kokoši nesilica. U istraživanju je korišteno 90 kokoši nesilica pasmine Hrvatica. Kokoši su podijeljene u 3 skupine. Prva skupina od 30 kokoši je hranjena krmnom smjesom u kojoj neće biti dodana pogača uljane repice. Druga skupina je hranjena krmnom smjesom s 8% pogače uljane repice, a treća sa 16% pogače uljane repice. Praćene su: nesivost, težina jaja, te konverzija krmne smjese. Svi dobiveni podaci statistički su obrađeni. Hranidba kokoši s 8 i 16%-tnim udjelom pogače uljane repice nije imala (P>0, 05) negativan utjecaj na broj i prosječnu masu jaja, te prosječnu nesivost kokoši.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb