Pregled bibliografske jedinice broj: 433530
Metode imobilizacije biokatalizatora
Metode imobilizacije biokatalizatora, 2009., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 433530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode imobilizacije biokatalizatora
(Biocatalyst immobilization methods)
Autori
Petranović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
imobilizacija; enzim; stabilizacija; kinetički model
(immobilization; stabilization; kinetic model)
Sažetak
U ovom radu dan je kratak pregled metoda imobilizacije enzima kao jedne od metoda njihove stabilizacije. Osim toga je provedena imobilizacija -amilaze komercijalnog naziva Liquozyme uklapanjem u gel – kalcijev alginat. Imobilizacija je provedena u dva zasebna eksperimenta. Svaki od pripremljenih biokatalizatora je ispitan u reaktorskim uvjetima provedbom eksperimenta u kotlastom reaktoru. Kako bi se kvantificirala eventualna deaktivacija biokatalizatora prilikom dulje uporabe, proveden je ponovljiv šaržni eksperiment. Eksperimenti su provedeni pri temperaturi od 65 ºC i pH 5, 5 u acetatnom puferu. Dobiveni rezultati pokazuju da je prva imobilizacija bila uspješnija jer je u gelu ostala veća količina enzima, nego u drugom slučaju, što je pokazala i spektrofotometrijska analiza koncentracije proteina u otopini za ispiranje nakon imobilizacije. U prvoj se imobilizaciji imobiliziralo 63, 51 % početne količine proteina, dok je kod druge imobilizacije taj postotak bio nešto manji i iznosio je 42, 70 %. Za matematičko modeliranje procesa je korišten Michelis-Menteničin kinetički model uz antikompetitivnu inhibiciju glukozom i maltozom, te su korišteni kinetički parametri procijenjeni iz eksperimenata provedenih sa čistim enzimom. Dobiveno je dobro slaganje matematičkog modela i eksperimentalnih podataka. Postignuto je 100%-tna konverzija škroba, pri čemu koncentracije nastale maltoze i glukoze ne odgovaraju koncentraciji potrošenog škroba što dovodi do zaključka da nastaju i drugi produkti – oligosaharidi koje nije bilo moguće kvantificirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb