Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43296

Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa


Ščavničar, Andrijana; Vedrina-Dragojević, Irena; Horvatić, Marija
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa // Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija, 1999. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 43296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa
(Changes of methionine content during production of different kinds of hard cookie)

Autori
Ščavničar, Andrijana ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Horvatić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci radova Brašno-kruh 99 / - Opatija, 1999, 46-46

Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tvrdi keks; metionin
(hard cookie; methionine)

Sažetak
Sadržaj metionina, jedne od primarno limitirajućih esencijalnih aminokiselina u proteinima cerealija, može biti znatno smanjen kao rezultat djelomične destrukcije i oksidacije tijekom proizvodnje, što posljedično može povećati nedostatak ove aminokiseline u hrani. Obzirom da oksidiranu formu metionina ne mogu iskoristiti viši organizmi, vrlo je važno odrediti gubitak metionina tijekom proizvodnje hrane. Cilj ovog rada bio je odrediti gubitak iskoristivog metionina tijekom proizvodnje klasičnih keksa od pšeničnog brašna i keksa obogaćenih brašnom cijelog zrna pšenice ili pšeničnom prekrupom i sojinim brašnom. Iskoristivi metionin određen je spektrofotometrijski nakon papainske hidrolize uzorka. Rezultati analize pokazuju gubitak iskoristivog metionina koji se, ovisno o sastavu keksa, kretao od 0.14 posto do 18.00 posto, računato na suhu tvar uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
006331

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ščavničar, Andrijana; Vedrina-Dragojević, Irena; Horvatić, Marija
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa // Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija, 1999. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ščavničar, A., Vedrina-Dragojević, I. & Horvatić, M. (1999) Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa. U: Sažeci radova Brašno-kruh 99.
@article{article, author = {\v{S}\v{c}avni\v{c}ar, Andrijana and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Horvati\'{c}, Marija}, year = {1999}, pages = {46-46}, keywords = {tvrdi keks, metionin}, title = {Promjene koli\v{c}ine metionina tijekom proizvodnje razli\v{c}itih vrsta keksa}, keyword = {tvrdi keks, metionin}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}\v{c}avni\v{c}ar, Andrijana and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and Horvati\'{c}, Marija}, year = {1999}, pages = {46-46}, keywords = {hard cookie, methionine}, title = {Changes of methionine content during production of different kinds of hard cookie}, keyword = {hard cookie, methionine}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font