Pregled bibliografske jedinice broj: 43296
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa // Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija, 1999. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 43296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa
(Changes of methionine content during production of different kinds of hard cookie)
Autori
Ščavničar, Andrijana ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Horvatić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci radova Brašno-kruh 99
/ - Opatija, 1999, 46-46
Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tvrdi keks; metionin
(hard cookie; methionine)
Sažetak
Sadržaj metionina, jedne od primarno limitirajućih esencijalnih aminokiselina u proteinima cerealija, može biti znatno smanjen kao rezultat djelomične destrukcije i oksidacije tijekom proizvodnje, što posljedično može povećati nedostatak ove aminokiseline u hrani. Obzirom da oksidiranu formu metionina ne mogu iskoristiti viši organizmi, vrlo je važno odrediti gubitak metionina tijekom proizvodnje hrane.
Cilj ovog rada bio je odrediti gubitak iskoristivog metionina tijekom proizvodnje klasičnih keksa od pšeničnog brašna i keksa obogaćenih brašnom cijelog zrna pšenice ili pšeničnom prekrupom i sojinim brašnom. Iskoristivi metionin određen je spektrofotometrijski nakon papainske hidrolize uzorka.
Rezultati analize pokazuju gubitak iskoristivog metionina koji se, ovisno o sastavu keksa, kretao od 0.14 posto do 18.00 posto, računato na suhu tvar uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski