Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432940

Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina


Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Komendanović, Vesna; Senčić, Đuro; Maltar, Zlata
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina // Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad, 16 (1988), 133-144 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 432940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina
(The quality of slaughtered pigs and their meat, originating from lard and meat type breeds)

Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Komendanović, Vesna ; Senčić, Đuro ; Maltar, Zlata

Izvornik
Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad (0350-8005) 16 (1988); 133-144

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kvaliteta mesa ; mesne pasmine ; masne pasmine
(meat quality ; lard and meat type breeds)

Sažetak
Na temelju dobivenih rezultata ovih ispitivanja, može se zaključiti slijedeće: -U primarno obradjenim polovicama koje su bile, doduše, prilično neujednačene mase, ustanovljeno je vrlo različito učešće mesa i masnog tkiva. U polovicama Hypora bilo je najviše mesa (50, 07 %), a zatim slijede križanci švedskog landrasa i velikog jorkšira x njemački landras (43, 18 %), što je znatno više mesa neko kod crne slavonske (30, 93 %) i mangolice (25, 91), a izrazito manje masnog tkiva. Tome u prilog govore i pokazatelji površine MLD i odnosa mesa i masnog tkiva. - Istraženi pokazatelji kvalitativnih osobina mesa svi od reda govore u prilog mesa mangulice i crne slavonske svinje, iako nisu ni u mesu tropasminskih križanaca i Hypora u prosjeku pokazali odstupanja izvan granica prihvatljivog. -Topljenjem masnog tkiva ustanovljeno je najbolje iskorištenje kod mangulice (79, 1 %), nešto slabije kod crne slavonske (75, 4 %), a najslabije kod križanaca (73, 2 %) i Hypora (70, 3 %). -Kvaliteta masnog tkiva i masti je nešto bolja kod križanaca i Hypora u odnosu na masne tipove svinja (crna slavonska i mangulica), ali ni kod jednih rezultati nisu izlazili iz granica poželjnog.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Komendanović, Vesna; Senčić, Đuro; Maltar, Zlata
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina // Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad, 16 (1988), 133-144 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Petričević, A., Kralik, G., Komendanović, V., Senčić, Đ. & Maltar, Z. (1988) Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina. Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad, 16, 133-144.
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Komendanovi\'{c}, Vesna and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Maltar, Zlata}, year = {1988}, pages = {133-144}, keywords = {kvaliteta mesa, mesne pasmine, masne pasmine}, journal = {Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za sto\v{c}arstvo, Novi Sad}, volume = {16}, issn = {0350-8005}, title = {Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina}, keyword = {kvaliteta mesa, mesne pasmine, masne pasmine} }
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Komendanovi\'{c}, Vesna and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Maltar, Zlata}, year = {1988}, pages = {133-144}, keywords = {meat quality, lard and meat type breeds}, journal = {Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za sto\v{c}arstvo, Novi Sad}, volume = {16}, issn = {0350-8005}, title = {The quality of slaughtered pigs and their meat, originating from lard and meat type breeds}, keyword = {meat quality, lard and meat type breeds} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font