Pregled bibliografske jedinice broj: 432940
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina // Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad, 16 (1988), 133-144 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 432940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od
masnih i mesnatih pasmina
(The quality of slaughtered pigs and their meat,
originating from lard and meat type breeds)
Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Komendanović, Vesna ; Senčić, Đuro ; Maltar, Zlata
Izvornik
Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad (0350-8005) 16
(1988);
133-144
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta mesa ; mesne pasmine ; masne pasmine
(meat quality ; lard and meat type breeds)
Sažetak
Na temelju dobivenih rezultata ovih ispitivanja, može se zaključiti slijedeće: -U primarno obradjenim polovicama koje su bile, doduše, prilično neujednačene mase, ustanovljeno je vrlo različito učešće mesa i masnog tkiva. U polovicama Hypora bilo je najviše mesa (50, 07 %), a zatim slijede križanci švedskog landrasa i velikog jorkšira x njemački landras (43, 18 %), što je znatno više mesa neko kod crne slavonske (30, 93 %) i mangolice (25, 91), a izrazito manje masnog tkiva. Tome u prilog govore i pokazatelji površine MLD i odnosa mesa i masnog tkiva. - Istraženi pokazatelji kvalitativnih osobina mesa svi od reda govore u prilog mesa mangulice i crne slavonske svinje, iako nisu ni u mesu tropasminskih križanaca i Hypora u prosjeku pokazali odstupanja izvan granica prihvatljivog. -Topljenjem masnog tkiva ustanovljeno je najbolje iskorištenje kod mangulice (79, 1 %), nešto slabije kod crne slavonske (75, 4 %), a najslabije kod križanaca (73, 2 %) i Hypora (70, 3 %). -Kvaliteta masnog tkiva i masti je nešto bolja kod križanaca i Hypora u odnosu na masne tipove svinja (crna slavonska i mangulica), ali ni kod jednih rezultati nisu izlazili iz granica poželjnog.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vesna Komendanović
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Antun Petričević
(autor)
Zlata Maltar
(autor)
Gordana Kralik
(autor)