Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43277

Elektroforetski profil bjelančevina soje


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Horvat, Daniela; Pavlinić, Dinko; Sudarić, Aleksandra
Elektroforetski profil bjelančevina soje // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)


CROSBI ID: 43277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Elektroforetski profil bjelančevina soje
(Electrophoretic profile of soybean proteins)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Pavlinić, Dinko ; Sudarić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000

Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; bjelančevine; elektroforetski profil; SDS poliakrilamidna gel elektroforeza; Pharmacia LKB PhastSystem
(soybean; protein; electrophoretic profile; SDS polyacrylamide gel electrophoresis; Pharmacia LKB PhastSystem)

Sažetak
Soja(Glycine max L.) je jedna od leguminoza s visokim sadržajem bjelančevina (35-40% u suhoj tvari) i kao takva predstavlja značajan izvor biljnih bjelančevina u prehrani ljudi i životinja. Glavninu pričuvnih bjelančevina soje čine glicinin (11S) i B-konglicinin (7S). Glicinin ima molekulsku masu (MW) približno 350, 000 i sastoji se iz najmanje šest različitih subjedinica. Svaka od njih sadrži kiseli polipeptid vezan disulfidnom vezom na bazični polipeptid. B-konglicinin (MW=180, 000) sastoji se od najmanje četiri različite subjedinice. U novijim radovima Y podjedinica se ne spominje. Da bi se ispitale moguće razlike u sastavu bjelančevina osječkih sorti soje, izvršena je SDS poliakrilamidna gel elektroforeza. Ova tehnika ima niz prednosti:osjetljivost, jednostavnost, ekonomičnost, visoku razlučivost i mogućnost analiziranja velikog broja uzoraka u kratkom vremenu. Ekstrakcija bjelančevina iz zrna soje izvršena je sa 0.05 M Tris-HCL, pH 8.5, uz 0.01 M DTT. Elektroforeza je izvršena na Pharmacia LKB PhastSystem uređaju korištenjem PhastGel gradient 8-25. Gelovi su obojani bojom Coomasie Brilliant Blue R, a zatim su analizirani uređajem Pharmacia LKB ImageMaster i pripadajućim software-om.Poznato je da sadržaj aminokiselina koje sadrže sumpor nizak u proteinima soje. Pogotovo je to slučaj u B podjedinici B-konglicinina koja sadrži samo jedan ostatak cisteina, a metionina uopće nema. SDS poliakrilamidnom gel elektroforezom moguće je utvrditi udio B podjedinice B-konglicina u pojedinoj sorti, što može olašati stvaranje novih i selekciju postojećih sorti koje imaju povećani udio aminokiselina sa sumporom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730103

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Horvat, Daniela; Pavlinić, Dinko; Sudarić, Aleksandra
Elektroforetski profil bjelančevina soje // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
Jurković, Z., Sudar, R., Horvat, D., Pavlinić, D. & Sudarić, A. (2000) Elektroforetski profil bjelančevina soje. U: Kovačević, V. (ur.)Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Horvat, Daniela and Pavlini\'{c}, Dinko and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {90}, keywords = {soja, bjelan\v{c}evine, elektroforetski profil, SDS poliakrilamidna gel elektroforeza, Pharmacia LKB PhastSystem}, title = {Elektroforetski profil bjelan\v{c}evina soje}, keyword = {soja, bjelan\v{c}evine, elektroforetski profil, SDS poliakrilamidna gel elektroforeza, Pharmacia LKB PhastSystem}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Horvat, Daniela and Pavlini\'{c}, Dinko and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2000}, pages = {90}, keywords = {soybean, protein, electrophoretic profile, SDS polyacrylamide gel electrophoresis, Pharmacia LKB PhastSystem}, title = {Electrophoretic profile of soybean proteins}, keyword = {soybean, protein, electrophoretic profile, SDS polyacrylamide gel electrophoresis, Pharmacia LKB PhastSystem}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font