Pregled bibliografske jedinice broj: 43277
Elektroforetski profil bjelančevina soje
Elektroforetski profil bjelančevina soje // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 43277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektroforetski profil bjelančevina soje
(Electrophoretic profile of soybean proteins)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Pavlinić, Dinko ; Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; bjelančevine; elektroforetski profil; SDS poliakrilamidna gel elektroforeza; Pharmacia LKB PhastSystem
(soybean; protein; electrophoretic profile; SDS polyacrylamide gel electrophoresis; Pharmacia LKB PhastSystem)
Sažetak
Soja(Glycine max L.) je jedna od leguminoza s visokim sadržajem bjelančevina (35-40% u suhoj tvari) i kao takva predstavlja značajan izvor biljnih bjelančevina u prehrani ljudi i životinja. Glavninu pričuvnih bjelančevina soje čine glicinin (11S) i B-konglicinin (7S). Glicinin ima molekulsku masu (MW) približno 350, 000 i sastoji se iz najmanje šest različitih subjedinica. Svaka od njih sadrži kiseli polipeptid vezan disulfidnom vezom na bazični polipeptid. B-konglicinin (MW=180, 000) sastoji se od najmanje četiri različite subjedinice. U novijim radovima Y podjedinica se ne spominje. Da bi se ispitale moguće razlike u sastavu bjelančevina osječkih sorti soje, izvršena je SDS poliakrilamidna gel elektroforeza. Ova tehnika ima niz prednosti:osjetljivost, jednostavnost, ekonomičnost, visoku razlučivost i mogućnost analiziranja velikog broja uzoraka u kratkom vremenu. Ekstrakcija bjelančevina iz zrna soje izvršena je sa 0.05 M Tris-HCL, pH 8.5, uz 0.01 M DTT. Elektroforeza je izvršena na Pharmacia LKB PhastSystem uređaju korištenjem PhastGel gradient 8-25. Gelovi su obojani bojom Coomasie Brilliant Blue R, a zatim su analizirani uređajem Pharmacia LKB ImageMaster i pripadajućim software-om.Poznato je da sadržaj aminokiselina koje sadrže sumpor nizak u proteinima soje. Pogotovo je to slučaj u B podjedinici B-konglicinina koja sadrži samo jedan ostatak cisteina, a metionina uopće nema. SDS poliakrilamidnom gel elektroforezom moguće je utvrditi udio B podjedinice B-konglicina u pojedinoj sorti, što može olašati stvaranje novih i selekciju postojećih sorti koje imaju povećani udio aminokiselina sa sumporom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730103
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Aleksandra Sudarić
(autor)
Dinko Pavlinić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Zorica Jurković
(autor)