Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432458

Soja u prehrani: za i protiv


Fegeš, Mateja
Soja u prehrani: za i protiv, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 432458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Soja u prehrani: za i protiv
(Soya in diet: yes or no)

Autori
Fegeš, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
29.10

Godina
2009

Stranica
23

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
sjeme soje; korisni sastojci; štetni sastojci; proteini; fitoestrogeni
(soybean; beneficial ingredients; toxic ingredients; proteins; phytoestrogens)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada je prikazati prednosti i nedostatke sastojaka soje. Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada porodici Leguminosae. Dolazi iz Istočne Azije gdje se uzgajala više od ćetiri tisuće godina. Bogata je proteinima zbog čega je omiljena hrana vegeterijanaca i važna sirovina prehrambene industrije. Također, sadrži kontroverzne fitoestrogene koji imaju oko 1000 puta manju aktivnost od estrogena. Postoje mnoge indikacije o pozitivnim svojstvima soje, poput tvrdnje da ima antikancerogena svojstva ali i sve više studija koje tvrde suprotno. Kako danas svjetska proizvodnja soje pokazuje stalnu tendenciju porasta za konzumaciju ljudi i životinja, provodi se sve više istraživanja koja proučavaju korisne, ali i štetne sastojke, prvenstveno sjemena soje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fegeš, Mateja
Soja u prehrani: za i protiv, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Fegeš, M. (2009) 'Soja u prehrani: za i protiv', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fege\v{s}, Mateja}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {sjeme soje, korisni sastojci, \v{s}tetni sastojci, proteini, fitoestrogeni}, title = {Soja u prehrani: za i protiv}, keyword = {sjeme soje, korisni sastojci, \v{s}tetni sastojci, proteini, fitoestrogeni}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fege\v{s}, Mateja}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {soybean, beneficial ingredients, toxic ingredients, proteins, phytoestrogens}, title = {Soya in diet: yes or no}, keyword = {soybean, beneficial ingredients, toxic ingredients, proteins, phytoestrogens}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font