Pregled bibliografske jedinice broj: 432458
Soja u prehrani: za i protiv
Soja u prehrani: za i protiv, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 432458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Soja u prehrani: za i protiv
(Soya in diet: yes or no)
Autori
Fegeš, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2009
Stranica
23
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
sjeme soje; korisni sastojci; štetni sastojci; proteini; fitoestrogeni
(soybean; beneficial ingredients; toxic ingredients; proteins; phytoestrogens)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada je prikazati prednosti i nedostatke sastojaka soje. Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada porodici Leguminosae. Dolazi iz Istočne Azije gdje se uzgajala više od ćetiri tisuće godina. Bogata je proteinima zbog čega je omiljena hrana vegeterijanaca i važna sirovina prehrambene industrije. Također, sadrži kontroverzne fitoestrogene koji imaju oko 1000 puta manju aktivnost od estrogena. Postoje mnoge indikacije o pozitivnim svojstvima soje, poput tvrdnje da ima antikancerogena svojstva ali i sve više studija koje tvrde suprotno. Kako danas svjetska proizvodnja soje pokazuje stalnu tendenciju porasta za konzumaciju ljudi i životinja, provodi se sve više istraživanja koja proučavaju korisne, ali i štetne sastojke, prvenstveno sjemena soje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)