Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432454

Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji


Srečec, Siniša; Zechner-Krpan, Vesna; Petravić-Tominac, Vlatka; Srečec, Vesna; Marić, Krešo
Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji // Hmeljarski bilten, 16 (2009), 9; 53-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 432454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji
(Needs of hop production restructuring by using medical characteristics of hop in modern brewing and pharmacology)

Autori
Srečec, Siniša ; Zechner-Krpan, Vesna ; Petravić-Tominac, Vlatka ; Srečec, Vesna ; Marić, Krešo

Izvornik
Hmeljarski bilten (0350-0756) 16 (2009), 9; 53-64

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hmelj; alfa-kiseline; bioflavonidi; ksantohumol; izoksantohumol; restrukturiranje proizvodnje hmelja; funkcionalna hrana
(hops; alpha-acids; bioflavonoids; xanthohumol; isoxanthohumol; restructuring of hop production; functional food)

Sažetak
U razdoblju od 1993. do 2008. godine svjetska proizvodnja piva bilježi stalni porast (rgodine vs. proizvodnja piva = 0, 97), dok utrošak α-kiselina u istom razdoblju opada (rgodine vs. uporaba α -kiselina) = - 0, 69). Razlog tome je smanjenje utroška α-kiselina po 1 hL pivske sladovine i smanjenje gorčine piva (rgodine vs. utrošak α-kiselina = - 0, 99). U istom razdoblju svjetske površine pod hmeljem stalno se smanjuju (rgodine vs. površine hmelja = - 0, 87) veće potražnje hmelja nema. Razlog tome je stalno smanjenje utroška α-kiselina, uz istovremeno povećanje uroda hmeljnih šišarica po hektaru. Posljedično, smanjenjem količine dodanih α-kiselina po hL pivske sladovine smanjen je i unos ostalih kemijskih spojeva korisnih za ljudsko zdravlje kao što su polifenoli i bioflavonidi, a poglavito unos ksantohumola. Pozitivni učinak ksantohumola i izo-ksantohumola na ljudsko zdravlje dokazan je kliničkim testovima, stoga bi jedan od pravaca restrukturiranja svjetske industrije hmelja mogao ići upravo prema uspostavi novog lanca snabdijevanja farmaceutskih tvrtki. Drugi pravac restrukturiranja jest postojeći lanac snabdijevanja pivarske industrije. Svjetska a time i europska pivarska industrija, suočena s aktivnostima anti-alkoholnog lobija trebala bi poboljšati marketinški imidž piva, pri čemu hmeljni ljekoviti sastojci kao što su bioflavonidi povećavaju njegovu dodanu vrijednost. Time se može ostvariti povećanje utroška hmelja i hmeljnih pripravaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.ihps.si

Citiraj ovu publikaciju:

Srečec, Siniša; Zechner-Krpan, Vesna; Petravić-Tominac, Vlatka; Srečec, Vesna; Marić, Krešo
Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji // Hmeljarski bilten, 16 (2009), 9; 53-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Srečec, S., Zechner-Krpan, V., Petravić-Tominac, V., Srečec, V. & Marić, K. (2009) Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji. Hmeljarski bilten, 16 (9), 53-64.
@article{article, author = {Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a and Zechner-Krpan, Vesna and Petravi\'{c}-Tominac, Vlatka and Sre\v{c}ec, Vesna and Mari\'{c}, Kre\v{s}o}, year = {2009}, pages = {53-64}, keywords = {hmelj, alfa-kiseline, bioflavonidi, ksantohumol, izoksantohumol, restrukturiranje proizvodnje hmelja, funkcionalna hrana}, journal = {Hmeljarski bilten}, volume = {16}, number = {9}, issn = {0350-0756}, title = {Nu\v{z}nost restrukturiranja proizvodnje hmelja kori\v{s}tenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji}, keyword = {hmelj, alfa-kiseline, bioflavonidi, ksantohumol, izoksantohumol, restrukturiranje proizvodnje hmelja, funkcionalna hrana} }
@article{article, author = {Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a and Zechner-Krpan, Vesna and Petravi\'{c}-Tominac, Vlatka and Sre\v{c}ec, Vesna and Mari\'{c}, Kre\v{s}o}, year = {2009}, pages = {53-64}, keywords = {hops, alpha-acids, bioflavonoids, xanthohumol, isoxanthohumol, restructuring of hop production, functional food}, journal = {Hmeljarski bilten}, volume = {16}, number = {9}, issn = {0350-0756}, title = {Needs of hop production restructuring by using medical characteristics of hop in modern brewing and pharmacology}, keyword = {hops, alpha-acids, bioflavonoids, xanthohumol, isoxanthohumol, restructuring of hop production, functional food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CABI Publishing
  • EBSCO Publishing





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font