Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432448

Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC)


Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir; Kordić, Jasna; Čunko, Domagoj
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 3; 175-180 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 432448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC)
(Differential scanning calorimetry (DSC) study of cryoprotective effect of K -carrageenan on chicken myofibrillar protein)

Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir ; Kordić, Jasna ; Čunko, Domagoj

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11 (2009), 3; 175-180

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pileći surimi ; denaturacija proteina ; K -karagen ; DSC
(chicken surimi ; protein denaturation ; K -carrageenan ; DSC)

Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC) određivana je krioprotektorska djelotvornost κ - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg surimija.Uzorci pilećeg surimija pomiješani su s natrijevim-tripolifosfatom (w = 0.3%), i u različitim masenim omjerima s κ -karagenom (w = 0.6-3%, i NaCl (w = 2-10 %). Uzorci surimija pilećeg mesa pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od mesa mladih tovljenih pilića ? brojlera, zamrznuti brzim postupkom i uskladišteni 3 mjeseca na -25 °C. Temperature početka denaturacije (To), temperature denaturacije (Tp) i temperature završetka denaturacije (Te) te promjene entalpije denaturacije Δ H određene su iz DSC termograma. Diferencijalna motridbena kalorimetrija (DSC) je pokazala da povećanje masenoog udjela κ -karagena rezultira pomakom temperatura denaturacije miozina i aktina prema višim vrijednostima. Povećanje masenog udjela κ - karagena rezultiralo je povećanjem, a masenog udjela NaCl smanjenjem, vrijednosti promjena entalpija denaturacije Δ H miozina i aktina. S obzirom da su vrijednosti promjena entalpija denaturacije Δ H u izravnoj vezi s količinom nedenaturiranih proteina, više vrijednosti Δ H upućuju na bolje krioprotektorsko djelovanje κ - karagena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir; Kordić, Jasna; Čunko, Domagoj
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 3; 175-180 (recenziran, članak, znanstveni)
Kovačević, D., Mastanjević, K., Kordić, J. & Čunko, D. (2009) Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC). Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (3), 175-180.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Kordi\'{c}, Jasna and \v{C}unko, Domagoj}, year = {2009}, pages = {175-180}, keywords = {pile\'{c}i surimi, denaturacija proteina, K -karagen, DSC}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Odre\djivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pile\'{c}eg mesa pomo\'{c}u diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC)}, keyword = {pile\'{c}i surimi, denaturacija proteina, K -karagen, DSC} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Kordi\'{c}, Jasna and \v{C}unko, Domagoj}, year = {2009}, pages = {175-180}, keywords = {chicken surimi, protein denaturation, K -carrageenan, DSC}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Differential scanning calorimetry (DSC) study of cryoprotective effect of K -carrageenan on chicken myofibrillar protein}, keyword = {chicken surimi, protein denaturation, K -carrageenan, DSC} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font