Pregled bibliografske jedinice broj: 432448
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC)
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 3; 175-180 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 432448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje krioprotektorske djelotvornosti K -
karagena na miofibrilarne proteine pilećeg mesa
pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije
(DSC)
(Differential scanning calorimetry (DSC) study of
cryoprotective effect of K -carrageenan on chicken
myofibrillar protein)
Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir ; Kordić, Jasna ; Čunko, Domagoj
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11
(2009), 3;
175-180
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pileći surimi ; denaturacija proteina ; K -karagen ; DSC
(chicken surimi ; protein denaturation ; K -carrageenan ; DSC)
Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC) određivana je krioprotektorska djelotvornost κ - karagena na miofibrilarne proteine pilećeg surimija.Uzorci pilećeg surimija pomiješani su s natrijevim-tripolifosfatom (w = 0.3%), i u različitim masenim omjerima s κ -karagenom (w = 0.6-3%, i NaCl (w = 2-10 %). Uzorci surimija pilećeg mesa pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od mesa mladih tovljenih pilića ? brojlera, zamrznuti brzim postupkom i uskladišteni 3 mjeseca na -25 °C. Temperature početka denaturacije (To), temperature denaturacije (Tp) i temperature završetka denaturacije (Te) te promjene entalpije denaturacije Δ H određene su iz DSC termograma. Diferencijalna motridbena kalorimetrija (DSC) je pokazala da povećanje masenoog udjela κ -karagena rezultira pomakom temperatura denaturacije miozina i aktina prema višim vrijednostima. Povećanje masenog udjela κ - karagena rezultiralo je povećanjem, a masenog udjela NaCl smanjenjem, vrijednosti promjena entalpija denaturacije Δ H miozina i aktina. S obzirom da su vrijednosti promjena entalpija denaturacije Δ H u izravnoj vezi s količinom nedenaturiranih proteina, više vrijednosti Δ H upućuju na bolje krioprotektorsko djelovanje κ - karagena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts