Pregled bibliografske jedinice broj: 43235
Prikaz rada i postignuća u istraživanjima na 6. Svjetskom znanstvenom kongresu soje, Chicago, 1999.
Prikaz rada i postignuća u istraživanjima na 6. Svjetskom znanstvenom kongresu soje, Chicago, 1999. // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 43235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz rada i postignuća u istraživanjima na 6. Svjetskom znanstvenom kongresu soje, Chicago, 1999.
(Review of work and the reach on the World Soybean Research Conference VI, Chicago, 1999)
Autori
Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra ; Duvnjak, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; Global Soy Forum 99; 6.Svjetski znanstveni kongres; sekcije
(soybean; Global Soy Forum 99; VI World Research Conference; sections)
Sažetak
Global Soy Forum 99 (GSF 99) održan je u Chicagu, Illinois, SAD u vremenu od 4. do 7. kolovoza 1999. Ovo je prvi svjetski skup gdje su proizvođači soje, vodeća industrija, zakonodavci, znanstvenici i potrošači radili zajedno s ciljem kako ojačati ulogu soje u svjetskoj ekonomiji, prodiskutirali o statusu soje i zahtjevima koje postavlja budućnost. Pored plenarnih sekcija na kojima su pozvani uvaženi predstavnici iz Kine, Brazila, Argentine, Indije, SAD, Europe i Afrike, govorili o globalnom internacionalnom stanju u svezi soje, GSF 99 radio je kroz široki rang specijaliziranih programa i to: 6. Svjetska znanstvena konferencija soje, 4. Konferencija o soji Srednjeg zapada (SAD), Simpozij o ishrani životinja sojom, Soja kao hrana za ljude i zdravstveni program. Teme i znanstveni rad bio je predstavljen kroz slijedeće sekcije:Biotehnologija, Oplemenjivanje, Genetski izvori, Ratarstvo, Voda i tlo, Zaštita od korova, Zaštita od štetnika, Zaštita od bolesti, Tehnologija prerade, Ishrana životinja, Hrana/zdravlje, Industrijska upotreba, Informatika i informatička tehnologija, Upravljanje, Marketing, Trgovina/Propisi. Na 6. svjetskoj konferenciji o soji bilo je nazočno oko 700 znanstvenika iz 45 zemalja. Ukupno su predstavljena 164 pozvana rada i 600 prijavljenih radova (usmeno ili posteri). Svi radovi (pozvani autori, prijavljeni radovi i posteri) tiskani su u Zborniku radova 6. Svjetske znanstvene konferencije o soji (746 stranica). Ulaskom u 21. stoljeće svi istraživači u svijetu usmjereni su k genetici za povećanje uroda i otklanjanje limita koji su uvjetovani klimom, bolestima i štetnicima. Očekuje se da će mnoge dosadašnje barijere u povećanju uroda zrna soje biti riješene razvojem biotehnologije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)