Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432173

Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira


Begić-Akagić, Asima; Piližota, Vlasta
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, Milenko (ur.).
Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009. str. 186-187 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 432173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira
(Determination of phenol compounds of actually potatoes)

Autori
Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, Milenko - Sarajevo : Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009, 186-187

Skup
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sadržaj fenola; enzimsko posmeđivanje; krompir; fizičko-hemijski parametri
(phenol content; enzymatic browning; potato; physico-chemical parameters)

Sažetak
U razvijenim zemljama, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, glavni kriterij za ocjenu kvaliteta krompira je njegova nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Elementi koji čine kvalitet krompira pod utjecajem su različitih faktora kao što su uslovi tokom uzgoja, skladištenje, prerada i distribucija. Enzimsko posmeđivanje oguljenog krompira je glavni problem za prerađivače u prehrambenoj industriji, koji treba rješavati. Zbog toga primarna poljoprivreda i prehrambena industrija pokušavaju pronaći nove sorte krompira i nove načine za sprječavanje enzimskog posmeđivanja. Za fenolna jedinjenja se vjeruje da imaju ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka. Dakle, fenoli su poznati kao antioksidanti (pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala) te ih stoga treba sačuvati tokom prerade. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupni sadržaj fenolnih materija u aktuelnim sortama krompira (Lady Claire, Lady Rosetta, Desiree, Ostara, Felicitas, Fabula, Anais, Liseta, Alwara, Carrera, Tango i Saturna) te ispitati međuzavisnost fizičko-hemijskih parametara (ukupne suhe materije, nerastvorljive suhe materije, ukupne kiselosti, redukujućih i ukupnih šećera, vitamina C i Ca-pektata) i sadržaja fenola. Sadržaj fenolnih jedinjenja kretao se od 0, 496 g/L u krompiru sorte Carrera do 0, 813 g/L u sorti Lady Rosetta. Ova studija je pokazala signifikantnu srednje jaku pozitivnu korelaciju (r=0, 625) između ukupnih kiselina i fenola.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Begić-Akagić, Asima; Piližota, Vlasta
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, Milenko (ur.).
Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009. str. 186-187 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Begić-Akagić, A. & Piližota, V. (2009) Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira. U: Blesić, M. (ur.)XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Begi\'{c}-Akagi\'{c}, Asima and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Blesi\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {186-187}, keywords = {sadr\v{z}aj fenola, enzimsko posme\djivanje, krompir, fizi\v{c}ko-hemijski parametri}, title = {Odre\djivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira}, keyword = {sadr\v{z}aj fenola, enzimsko posme\djivanje, krompir, fizi\v{c}ko-hemijski parametri}, publisher = {Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Begi\'{c}-Akagi\'{c}, Asima and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Blesi\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {186-187}, keywords = {phenol content, enzymatic browning, potato, physico-chemical parameters}, title = {Determination of phenol compounds of actually potatoes}, keyword = {phenol content, enzymatic browning, potato, physico-chemical parameters}, publisher = {Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font