Pregled bibliografske jedinice broj: 432173
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, Milenko (ur.).
Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009. str. 186-187 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 432173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira
(Determination of phenol compounds of actually potatoes)
Autori
Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka
/ Blesić, Milenko - Sarajevo : Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009, 186-187
Skup
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sadržaj fenola; enzimsko posmeđivanje; krompir; fizičko-hemijski parametri
(phenol content; enzymatic browning; potato; physico-chemical parameters)
Sažetak
U razvijenim zemljama, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, glavni kriterij za ocjenu kvaliteta krompira je njegova nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Elementi koji čine kvalitet krompira pod utjecajem su različitih faktora kao što su uslovi tokom uzgoja, skladištenje, prerada i distribucija. Enzimsko posmeđivanje oguljenog krompira je glavni problem za prerađivače u prehrambenoj industriji, koji treba rješavati. Zbog toga primarna poljoprivreda i prehrambena industrija pokušavaju pronaći nove sorte krompira i nove načine za sprječavanje enzimskog posmeđivanja. Za fenolna jedinjenja se vjeruje da imaju ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka. Dakle, fenoli su poznati kao antioksidanti (pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala) te ih stoga treba sačuvati tokom prerade. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupni sadržaj fenolnih materija u aktuelnim sortama krompira (Lady Claire, Lady Rosetta, Desiree, Ostara, Felicitas, Fabula, Anais, Liseta, Alwara, Carrera, Tango i Saturna) te ispitati međuzavisnost fizičko-hemijskih parametara (ukupne suhe materije, nerastvorljive suhe materije, ukupne kiselosti, redukujućih i ukupnih šećera, vitamina C i Ca-pektata) i sadržaja fenola. Sadržaj fenolnih jedinjenja kretao se od 0, 496 g/L u krompiru sorte Carrera do 0, 813 g/L u sorti Lady Rosetta. Ova studija je pokazala signifikantnu srednje jaku pozitivnu korelaciju (r=0, 625) između ukupnih kiselina i fenola.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(autor)