Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 432028

Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu


Škrtić, Zoran; Bogut, Ivan; Galović, Dalida; Križek, Ivan
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu // Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2007. str. 39-50 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 432028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu
(Significance of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in human nutrition)

Autori
Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan ; Galović, Dalida ; Križek, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva / - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2007, 39-50

ISBN
978-953-6207-70-1

Skup
1. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.03.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
alfa linolenska kiselina (LNA); eikozapentaenska kiselina (EPA); dokozaheksaenska kiselina (DHA); polinezasićene masne kiseline omega-6 tipa (PUFA n-6); polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3); kolesterol
(alpha linolenic acid (LNA); eicosapentaenoic acid (EPA); docosahexaenoic acid (DHA); omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-6); omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-3); cholesterol)

Sažetak
U ovom preglednom članku istražen je značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu. Opisane su masne kiseline i masti, metabolizam masnih kiselina te značaj PUFA u ljudskoj prehrani. Prikazan je sadržaj masnih kiselina u namirnicama animalnog podrijetla i ribljem mesu. Uspoređen je sadržaj masnih kiselina u teletini, govedini, janjetini, mlijeku, jajima, svinjetini, puretini, piletini te mesu pataka, gusaka i kunića. Također, istaknut je sastav masnih kiselina štuke, jegulje, haringe, atlantskog lososa, kalifornijske pastrve i bakalara kao i limenkama sardine i tune u ulju i tune u vodi. Namirnice animalnog podrijetla sadrže visoke razine PUFA n-6 (polinezasićene masne kiseline omega-6 tipa), niske razine PUFA n-3 (polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa) i loš omjer PUFA n-6/PUFA n-3 (izuzetak je meso kunića). Nasuprot njima, meso ribe sadrži vrlo visoke razine PUFA n-3, osobito eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), niske razine PUFA n-6 i odličan omjer PUFA n-6/PUFA n-3 i visoke razine PUFA n-3 mogu se značajno pogoršati, čime meso i proizvodi od ribe više ne utječu povoljno na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrtić, Zoran; Bogut, Ivan; Galović, Dalida; Križek, Ivan
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu // Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2007. str. 39-50 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Škrtić, Z., Bogut, I., Galović, D. & Križek, I. (2007) Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu. U: Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva.
@article{article, author = {\v{S}krti\'{c}, Zoran and Bogut, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Kri\v{z}ek, Ivan}, year = {2007}, pages = {39-50}, keywords = {alfa linolenska kiselina (LNA), eikozapentaenska kiselina (EPA), dokozaheksaenska kiselina (DHA), polinezasi\'{c}ene masne kiseline omega-6 tipa (PUFA n-6), polinezasi\'{c}ene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3), kolesterol}, isbn = {978-953-6207-70-1}, title = {Zna\v{c}aj polinezasi\'{c}enih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu}, keyword = {alfa linolenska kiselina (LNA), eikozapentaenska kiselina (EPA), dokozaheksaenska kiselina (DHA), polinezasi\'{c}ene masne kiseline omega-6 tipa (PUFA n-6), polinezasi\'{c}ene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3), kolesterol}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora (HGK)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}krti\'{c}, Zoran and Bogut, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Kri\v{z}ek, Ivan}, year = {2007}, pages = {39-50}, keywords = {alpha linolenic acid (LNA), eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-6), omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-3), cholesterol}, isbn = {978-953-6207-70-1}, title = {Significance of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in human nutrition}, keyword = {alpha linolenic acid (LNA), eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-6), omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-3), cholesterol}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora (HGK)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font