Pregled bibliografske jedinice broj: 432028
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu // Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2007. str. 39-50 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 432028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu
(Significance of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in human nutrition)
Autori
Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan ; Galović, Dalida ; Križek, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Osnovne značajke hrvatskog slatkovodnog ribarstva - Analiza slatkovodnog ribarstva
/ - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2007, 39-50
ISBN
978-953-6207-70-1
Skup
1. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
alfa linolenska kiselina (LNA); eikozapentaenska kiselina (EPA); dokozaheksaenska kiselina (DHA); polinezasićene masne kiseline omega-6 tipa (PUFA n-6); polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3); kolesterol
(alpha linolenic acid (LNA); eicosapentaenoic acid (EPA); docosahexaenoic acid (DHA); omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-6); omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-3); cholesterol)
Sažetak
U ovom preglednom članku istražen je značaj polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) za ljudsku prehranu. Opisane su masne kiseline i masti, metabolizam masnih kiselina te značaj PUFA u ljudskoj prehrani. Prikazan je sadržaj masnih kiselina u namirnicama animalnog podrijetla i ribljem mesu. Uspoređen je sadržaj masnih kiselina u teletini, govedini, janjetini, mlijeku, jajima, svinjetini, puretini, piletini te mesu pataka, gusaka i kunića. Također, istaknut je sastav masnih kiselina štuke, jegulje, haringe, atlantskog lososa, kalifornijske pastrve i bakalara kao i limenkama sardine i tune u ulju i tune u vodi. Namirnice animalnog podrijetla sadrže visoke razine PUFA n-6 (polinezasićene masne kiseline omega-6 tipa), niske razine PUFA n-3 (polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa) i loš omjer PUFA n-6/PUFA n-3 (izuzetak je meso kunića). Nasuprot njima, meso ribe sadrži vrlo visoke razine PUFA n-3, osobito eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), niske razine PUFA n-6 i odličan omjer PUFA n-6/PUFA n-3 i visoke razine PUFA n-3 mogu se značajno pogoršati, čime meso i proizvodi od ribe više ne utječu povoljno na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski