Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 431914

Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida


Jozinović, Antun
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 431914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida
(Digestibility of native and barley starch modified with mixture of glutaric acid and acetanhydride)

Autori
Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2009

Stranica
27

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
škrob ječma; želatinizacija i retrogradacija; reološka svojstva; rezistentni škrob
(barley starch; gelatinization and retrogradation; rheological properties; resistant starch)

Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Cilj ovoga rada bio je odrediti probavljivost nativnog i modificiranog škroba ječma, te odrediti svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti navedenih škrobova. U odnosu na nativni škrob ječma, modificirani škrobovi ječma smjesama glutarne kiseline i acetanhidrida imali su nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha, te viši indeks topljivosti i kapacitet bubrenja. Probavljivost modificiranih škrobova također se povećala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jozinović, A. (2009) 'Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2009}, pages = {27}, keywords = {\v{s}krob je\v{c}ma, \v{z}elatinizacija i retrogradacija, reolo\v{s}ka svojstva, rezistentni \v{s}krob}, title = {Probavljivost nativnog i \v{s}kroba je\v{c}ma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida}, keyword = {\v{s}krob je\v{c}ma, \v{z}elatinizacija i retrogradacija, reolo\v{s}ka svojstva, rezistentni \v{s}krob}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2009}, pages = {27}, keywords = {barley starch, gelatinization and retrogradation, rheological properties, resistant starch}, title = {Digestibility of native and barley starch modified with mixture of glutaric acid and acetanhydride}, keyword = {barley starch, gelatinization and retrogradation, rheological properties, resistant starch}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font