Pregled bibliografske jedinice broj: 431914
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 431914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probavljivost nativnog i škroba ječma modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida
(Digestibility of native and barley starch modified with mixture of glutaric acid and acetanhydride)
Autori
Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2009
Stranica
27
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
škrob ječma; želatinizacija i retrogradacija; reološka svojstva; rezistentni škrob
(barley starch; gelatinization and retrogradation; rheological properties; resistant starch)
Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Cilj ovoga rada bio je odrediti probavljivost nativnog i modificiranog škroba ječma, te odrediti svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti navedenih škrobova. U odnosu na nativni škrob ječma, modificirani škrobovi ječma smjesama glutarne kiseline i acetanhidrida imali su nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha, te viši indeks topljivosti i kapacitet bubrenja. Probavljivost modificiranih škrobova također se povećala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek