Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 431824

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida


Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Muhadbegović, Benjamin; Jašić, Midhat; Stanković, Ivana
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, M. (ur.).
Neum, 2009. str. 206-207 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 431824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhadbegović, Benjamin ; Jašić, Midhat ; Stanković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, M. - Neum, 2009, 206-207

Skup
XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
škrob tapioke; modifikacija; fizikalna svojstva škroba
(tapioca starch; modification; physical properties of starch.)

Sažetak
U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Muhadbegović, Benjamin; Jašić, Midhat; Stanković, Ivana
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, M. (ur.).
Neum, 2009. str. 206-207 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Ačkar, Đ., Babić, J., Šubarić, D., Muhadbegović, B., Jašić, M. & Stanković, I. (2009) Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida. U: Blesić, M. (ur.)XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Muhadbegovi\'{c}, Benjamin and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Stankovi\'{c}, Ivana}, editor = {Blesi\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {206-207}, keywords = {\v{s}krob tapioke, modifikacija, fizikalna svojstva \v{s}kroba}, title = {Priprava modificiranog \v{s}kroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida}, keyword = {\v{s}krob tapioke, modifikacija, fizikalna svojstva \v{s}kroba}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Muhadbegovi\'{c}, Benjamin and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Stankovi\'{c}, Ivana}, editor = {Blesi\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {206-207}, keywords = {tapioca starch, modification, physical properties of starch.}, title = {Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride}, keyword = {tapioca starch, modification, physical properties of starch.}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font