Pregled bibliografske jedinice broj: 43136
Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja
Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja // Knjiga sažetaka I Hrvatskog kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem / Znanstveni odbor kongresa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, 1999. str. 85-86 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 43136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja
(Occupational histamine poisoning of harbour workers: a case report)
Autori
Macan, Jelena ; Vučemilović, Antonija ; Turk, Rajka ; Milković-Kraus, Sanja ; Međugorac, Branka ; Gomzi, Milica ; Poljak, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka I Hrvatskog kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
/ Znanstveni odbor kongresa - Zagreb : Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, 1999, 85-86
Skup
I Hrvatski kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.10.1999. - 15.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
očni simptomi; kožni simptomi; riblje brašno; lučki radnici; trovanje histaminom; Centar za kontrolu otrovanja; tankoslojna kromatografija;
(eye symptoms; fish flour; harbour workers; histamine intoxication; Poison control centre; thin-layer chromatography; skin symptoms)
Sažetak
Otrovanje histaminom putem inhalacije i kontakta s produktima prerade ribe vrlo je rijetko opisivana u literaturi. Dobro je poznat i opisan pojam skombrotoksizma kao otrovanja histaminom zobg ingestije pokvarene plave ribe. Ovdje je prikazan slučaj profesionalnog otrovanja histaminom iz ribljeg brašna putem inhalacije i direktnog kontakta s kožom i konjuktivom. Tovar ribljeg brašna pakiran u plave i crne vreće istovarivalo je 20 lučkih radnika. Osobna zaštitna sredstva nisu propisno korištena obzirom na vrlo toplo i vjetrovito vrijeme. Kod svih 10 radnika koji su istovarivali plave vreće pojavili su se unutar 30 minuta od početka rada kožni i očni simptomi slični alergijskim ( svrbež kože i očiju, osip, suzenje očiju s nadražajem konjuktiva), a u trojice i gastrointestinalni i dišni simptomi (mučnina, povraćanje, sviranje u prsima s dispnejom). Radnici koji su istovremeno rukovali sa crnim vrećema bili su bez ikakvih simptoma, osim blage konjuktivalne iritacije. Konzultiran je Centar za kontrolu otrovanja, gdje je posumnjano na otrovanje histaminom. Sadržaj histamina koji je određen tankoslojnom kromatografijom bio je 10 puta veći u uzorcima brašna iz plavih nego iz crnih vreća (510 mg/100 g brašna : 50mg/100 g brašna). Koncentracija histamina veće od 50mg/100g ribljeg mesa većinom se povezuju s pojavom simptoma trovanja. Izraženost i jačina simptoma razlikovala se između izloženih radnika, što ukazuje na postojanje interindividualnih razlika u osjetljivosti prema histaminu. Dio tovara ribljeg brašna označen je kao opasan za ljudsko zdravlje uz dozvolu za njegovo daljnje korištenje samo uz upotrebu specifičnih osobnih zaštitnih sredstava. Opisani slučaj ukazuje na potrebu određivanja maksimalno dopustivih koncentracija histamina u ribljem brašnu i sličnim produktima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb