Pregled bibliografske jedinice broj: 430992
Zdravstvena ispravnost i estetski aspekti vode za piće
Zdravstvena ispravnost i estetski aspekti vode za piće // Book of Abstracts of 4th Conference about production and processing of food "agroTECH" / Miličević, Dijana (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2009. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 430992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost i estetski aspekti vode za piće
(Health and aesthetic aspects of drinking waters)
Autori
Bašić, Sandra ; Habuda-Stanić, Mirna ; Jurković, Zorica ; Miloš, Sanja ; Đugum, Jelena ; Santo, Vera, Valek, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstracts of 4th Conference about production and processing of food "agroTECH"
/ Miličević, Dijana - Tuzla : Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2009
ISBN
978-9958-9118-3-5
Skup
4th Conference about production and processing of food "agroTECH"
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.09.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voda za piće; zdravstveni i estetski aspekti; hidrične bolest
(drinking water; health and aesthetic aspects; waterborne diseases)
Sažetak
Voda za piće neophodna je za život na Zemlji. Prirodni resursi čiste i pitke vode su ograničeni. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) samo je 0, 007% slatkovodne vode na Zemlji dostupno za ljudsku upotrebu. Osim ograničenih izvora pitke vode veliki je problem i njihovo zagađenje koje nastaje uslijed intenzivne industrijalizacije, povećanja broja stanovnika na Zemlji i intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Osnovni izvori vode za piće su podzemne i površinske vode koje mogu sadržavati različite nepoželjne patogene mikroorganizme i kemijske polutante, te se isti obradom vode nastoje smanjiti na prihvatljivu razinu ili ukloniti. Zdravstveni i estetski aspekti vode za piće podrazumijevaju utjecaj količine i vrste u vodi prisutnog kemijskog elementa, odnosno njihovih spojeva, na zdravlje ljudi, odnosno utjecaj na organoleptička svojstva vode za piće. Danas svaka država pravilnicima, smjernicama ili preporukama propisuje kontrolne analitičke parametre, kao i njihove maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) u vodi za piće. Ovaj rad će dati pregled najčešće zdravstvene i estetske problematike vode za piće sa naglaskom na hidrične bolesti koje, unatoč težnjama i danas u pojedinim dijelovima svijeta odnose ljudske živote.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3495 - Razgradnja huminskih kiselina podzemnih voda naprednim oksidacijskim procesima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Zorica Jurković
(autor)
Vera Santo
(autor)