Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429802

Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae


Folashade Memudu, Sabina
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 429802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae
(Anibacterial activity of essential oils sage and lavander on the growth of bacteria from the species of Enterobacteriaceae)

Autori
Folashade Memudu, Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
47

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
antibakterijski učinak; eterična ulja; inhibicija; enterobakterije
(antibacterial effect; essential oils; inhibition; enterobacteria)

Sažetak
Jedna od metoda zaštite svježe i procesirane hrane su biljna eterična ulja i ekstrakti koji se također koriste i u farmaceutici, prirodnim terapijama i alternativnoj medicini. Eterična ulja i njihovi sastojci posjeduju antibakterijski, antivirusni, antifungalni, antiparazitski i insekticidni učinak. Stoga je cilj ovog rada utvrditi da li različiti ekstrakti dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) i eterična ulja lavande (sa različitih područja RH) posjeduju antibakterijsko djelovanje na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ekstrakti kadulje i eterična ulja lavande imaju inhibicijsko djelovanje na rast enterobakterija. Iz toga proizlazi da dalmatinska kadulja i lavanda imaju različit antibakterijski učinak, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditivi, koji bi proizvodu dali autohtoni, karakterističan mediteranski miris i okus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Folashade Memudu, Sabina
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Folashade Memudu, S. (2009) 'Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Folashade Memudu, Sabina}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {antibakterijski u\v{c}inak, eteri\v{c}na ulja, inhibicija, enterobakterije}, title = {Antibakterijska aktivnost eteri\v{c}nih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae}, keyword = {antibakterijski u\v{c}inak, eteri\v{c}na ulja, inhibicija, enterobakterije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Folashade Memudu, Sabina}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {antibacterial effect, essential oils, inhibition, enterobacteria}, title = {Anibacterial activity of essential oils sage and lavander on the growth of bacteria from the species of Enterobacteriaceae}, keyword = {antibacterial effect, essential oils, inhibition, enterobacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font