Pregled bibliografske jedinice broj: 429802
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijska aktivnost eteričnih ulja kadulje i lavande na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae
(Anibacterial activity of essential oils sage and lavander on the growth of bacteria from the species of Enterobacteriaceae)
Autori
Folashade Memudu, Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
47
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
antibakterijski učinak; eterična ulja; inhibicija; enterobakterije
(antibacterial effect; essential oils; inhibition; enterobacteria)
Sažetak
Jedna od metoda zaštite svježe i procesirane hrane su biljna eterična ulja i ekstrakti koji se također koriste i u farmaceutici, prirodnim terapijama i alternativnoj medicini. Eterična ulja i njihovi sastojci posjeduju antibakterijski, antivirusni, antifungalni, antiparazitski i insekticidni učinak. Stoga je cilj ovog rada utvrditi da li različiti ekstrakti dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) i eterična ulja lavande (sa različitih područja RH) posjeduju antibakterijsko djelovanje na rast bakterija iz obitelji Enterobacteriaceae. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ekstrakti kadulje i eterična ulja lavande imaju inhibicijsko djelovanje na rast enterobakterija. Iz toga proizlazi da dalmatinska kadulja i lavanda imaju različit antibakterijski učinak, te se kao biokonzervansi mogu primjeniti u prehrambenoj industriji u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditivi, koji bi proizvodu dali autohtoni, karakterističan mediteranski miris i okus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)