Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429787

Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija


Gulin, Ivana
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 429787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija
(Antimicrobial activity of dalmatian sage (Salvia officinalis) against selected bacteria)

Autori
Gulin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2009

Stranica
52

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
dalmatinska kadulja (Salvia officinalis); antibakterijsko djelovanje; inhibicija; disk difuzijska metoda; turbidimetrijska metoda
(dalmatian sage (Salvia officinalis); antibacterial activity; inhibition; disk diffusion method; turbidimetric method)

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi, da li različiti ekstrakati dalmatinske kadulje (Salvia officinalis), posjeduju antibakterijsko djelovanje, na rast odabranih sojeva bakterija (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella. sp. i Listeria monocytogenes). Antibakterijsko djelovanje istraživanih ekstrakata dalmatinske kadulje (dobiveni ekstrakcijom u etanolu i acetonu, pri različitim temperaturama i vremenu ekstrakcije), određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije, na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama, i turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Dobiveni rezultati su pokazali, da četiri, od ukupno osam ispitivanih ekstrakata dalmatinske kadulje, imaju inhibicijsko djelovanje, na rast svih pet odabranih sojeva bakterija. Iz toga proizlazi, da dalmatinska kadulja, ima izrazitu antimikrobnu aktivnost, te se kao biokonzervans, može primjeniti u prehrambenoj industriji, u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditiv, koji bi proizvodu dao autohtoni, karakteristični mediteranski miris i okus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gulin, Ivana
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gulin, I. (2009) 'Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gulin, Ivana}, year = {2009}, pages = {52}, keywords = {dalmatinska kadulja (Salvia officinalis), antibakterijsko djelovanje, inhibicija, disk difuzijska metoda, turbidimetrijska metoda}, title = {Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija}, keyword = {dalmatinska kadulja (Salvia officinalis), antibakterijsko djelovanje, inhibicija, disk difuzijska metoda, turbidimetrijska metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gulin, Ivana}, year = {2009}, pages = {52}, keywords = {dalmatian sage (Salvia officinalis), antibacterial activity, inhibition, disk diffusion method, turbidimetric method}, title = {Antimicrobial activity of dalmatian sage (Salvia officinalis) against selected bacteria}, keyword = {dalmatian sage (Salvia officinalis), antibacterial activity, inhibition, disk diffusion method, turbidimetric method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font