Pregled bibliografske jedinice broj: 429787
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje dalmatinske kadulje (Salvia officinalis) na odabrane sojeve bakterija
(Antimicrobial activity of dalmatian sage (Salvia officinalis) against selected bacteria)
Autori
Gulin, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
dalmatinska kadulja (Salvia officinalis); antibakterijsko djelovanje; inhibicija; disk difuzijska metoda; turbidimetrijska metoda
(dalmatian sage (Salvia officinalis); antibacterial activity; inhibition; disk diffusion method; turbidimetric method)
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi, da li različiti ekstrakati dalmatinske kadulje (Salvia officinalis), posjeduju antibakterijsko djelovanje, na rast odabranih sojeva bakterija (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella. sp. i Listeria monocytogenes). Antibakterijsko djelovanje istraživanih ekstrakata dalmatinske kadulje (dobiveni ekstrakcijom u etanolu i acetonu, pri različitim temperaturama i vremenu ekstrakcije), određeno je preliminarnom disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije, na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama, i turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Dobiveni rezultati su pokazali, da četiri, od ukupno osam ispitivanih ekstrakata dalmatinske kadulje, imaju inhibicijsko djelovanje, na rast svih pet odabranih sojeva bakterija. Iz toga proizlazi, da dalmatinska kadulja, ima izrazitu antimikrobnu aktivnost, te se kao biokonzervans, može primjeniti u prehrambenoj industriji, u svrhu zaštite namirnice od kvarenja, kao i prirodni aditiv, koji bi proizvodu dao autohtoni, karakteristični mediteranski miris i okus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(mentor)