Pregled bibliografske jedinice broj: 429782
Mikrobiološka ispravnost svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača sa područja grada Zagreba
Mikrobiološka ispravnost svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača sa područja grada Zagreba, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača sa područja grada Zagreba
(Microbiological validity of fresh raw milk of individual producers from the city of Zagreb)
Autori
Lovrić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
aflatoksin M1; mikrobiološka ispravnost; patogeni mikroorganizmi; sirovo mlijeko
(aflatoxin M1; microbiological validity; raw milk; pathogens microorganisms)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi zbog sadržaja vitamina, mineralnih tvari, lako razgradivih ugljikohidrata, masti i proteina čine te proizvode savršenom podlogom za rast i razmnožavanje brojnih mikrobnih vrsta. Svrha ovog rada bila je odrediti mikrobiološku ispravnost svježeg sirovog mlijeka, jer dobra mikrobiološka kakvoća sirovog mlijeka, preduvjet je dobre mikrobiološke kakvoće konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda. Mikrobiološka analiza provedena je na području grada Zagreba tijekom studenog i prosinca 2008. god. Od ukupno 24 uzorka mlijeka, niti jedan nije zadovoljio propisane norme mikrobiološke ispravnosti za aerobne mezofilne bakterije. U jednom analiziranom uzorku dokazane su enterobakterije, Staphylococcus aureus u 17 uzoraka, Listeria monocytogenes u 9 uzoraka, a Salmonella sp. nije dokazana niti u jednom istraživanom uzorku. Količina aflatoksina M1 kretala se u granicama propisanim Pravilnikom (NN 39/03). Mikrobiološka neispravnost istraživanih uzoraka svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača ukazala je na nužnost pridržavanja potrebnih higijenskih uvjeta u tijeku procesa proizvodnje, uskladištenja i prodaje, te u svezi s tim obvezatnu edukaciju svih sudionika u individualnoj proizvodnji i prometu mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)