Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429773

Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba


Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Čvek, Domagoj; Delaš, Frane
Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba // Mljekarstvo, 59 (2009), 3; 225-231 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 429773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba
(Listeria monocytogenes and other contaminants in fresh cheese and cream from Zagreb city area domestic production)

Autori
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Čvek, Domagoj ; Delaš, Frane

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 3; 225-231

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; patogeni mikrooranizmi; PCR-metoda; svježi sir; vrhnje od sirovog mlijeka
(Listeria monocytogenes; pathogens microorganisms; PCR method; cream of raw milk)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljavaju li svježi sir i vrhnje koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu i slobodno prodaju na zagrebačkim tržnicama mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 40/01). Posebna pažnja posvećena je istraživanju prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u navedenim namirnicama, zbog njezine izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje. Od ukupno 120 istraživanih uzoraka mliječnih proizvoda, većina - 64 (53 %) bila je kontaminirana patogenim mikroorganizmima, od čega 16 % otpada na svježi sir a 37 % na uzorke vrhnja. Čak 39 uzoraka sira i 50 uzoraka vrhnja nije udovoljilo uvjetima propisanim pravilnikom, primarno zbog kontaminacije kvascima i plijesnima. Od 10 uzoraka sira i vrhnja u kojima je dokazana L. monocytogenes klasičnim mikrobiološkim metodama, PCR-metodom u samo jednom uzorku potvrđena je L. monocytogenes, i to uzorku vrhnja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Domagoj Čvek (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Čvek, Domagoj; Delaš, Frane
Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba // Mljekarstvo, 59 (2009), 3; 225-231 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Markov, K., Frece, J., Čvek, D. & Delaš, F. (2009) Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba. Mljekarstvo, 59 (3), 225-231.
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and \v{C}vek, Domagoj and Dela\v{s}, Frane}, year = {2009}, pages = {225-231}, keywords = {Listeria monocytogenes, patogeni mikrooranizmi, PCR-metoda, svje\v{z}i sir, vrhnje od sirovog mlijeka}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svje\v{z}em siru i vrhnju doma\'{c}e proizvodnje s podru\v{c}ja grada Zagreba}, keyword = {Listeria monocytogenes, patogeni mikrooranizmi, PCR-metoda, svje\v{z}i sir, vrhnje od sirovog mlijeka} }
@article{article, author = {Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and \v{C}vek, Domagoj and Dela\v{s}, Frane}, year = {2009}, pages = {225-231}, keywords = {Listeria monocytogenes, pathogens microorganisms, PCR method, cream of raw milk}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Listeria monocytogenes and other contaminants in fresh cheese and cream from Zagreb city area domestic production}, keyword = {Listeria monocytogenes, pathogens microorganisms, PCR method, cream of raw milk} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Agricola
  • Foodline
  • Food Science & Technology ABS
  • Food Science & Technology
  • CAB Health
  • World Transl. Index
  • Packaging Science & Technology
  • Toxline
  • Agris
  • Chemical Abstracts Search





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font