Pregled bibliografske jedinice broj: 429622
Utjecaj kvalitete i načina piljenja jelovih trupaca na iskorištenje
Utjecaj kvalitete i načina piljenja jelovih trupaca na iskorištenje, 2000., diplomski rad, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvalitete i načina piljenja jelovih trupaca na iskorištenje
(Influence of quality and sawing method on fir log yield)
Autori
Marić, Nikica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.05
Godina
2000
Stranica
56
Mentor
Prka, Tomislav
Neposredni voditelj
Ištvanić, Josip
Ključne riječi
obična jela (abies alba); pilanska preradba jele/smreke; kvantitativno iskorištenje; kvalitativno iskorištenje; vrijednosno iskorištenje
(European silver fir (Abies alba Mill.); machining of fir log; quantity yield; quality yield; value yield)
Sažetak
Nedostatak pilanske sirovine uvjetuje sve veće angažiranje na iznalaženju načina za povećanje iskorištenja kod piljenja. Prilog tome su i ova istraživanja koja su dobivena ekperimentalnim mjerenjem iskorištenja kod piljenja jelovine, prizmiranjem trupaca jednog debljinskog razreda (41 do 45cm promjera na tanjem kraju i duljine 4m) sa dva različita rasporeda pila na paru jarmača. Istraživanja su provedena u pilanskom pogonu “ Finvest Glamoč” . Prikazani rezultati istraživanja kvantitativnog, kvalitativnog i vrijednosnog iskorištenja pri piljenju jelovine nisu u suprotnosti sa dosadašnjim istraživanjima. Općenito gledavši i kvantitativno i kvalitativno i vrijednosno iskorištenje raste povećanjem kvalitete trupaca. Rezultati iskorištenja s obzirom na rasporede pila 1. i 2. nisu dali značajne razlike. Nešto je uočljivije jedino veće kvalitativno i vrijednosno iskorištenje samo I klase kvalitete trupaca u odnosu na II i III klasu. Kod trupaca II klase kvalitete piljenih rasporedom pila br. 1., kvantitativno i vrijednosnosno iskorištenje je nešto ispod očekivanog, a uzrok su trupci velikog pada promjera i stim povezano okrajčivanje piljenica (u ovom slučaju paralelno) te količina okrajaka, odnosno krupnog pilanskog ostatka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Biotehnologija