Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429577

Pekarski kvasac


Juranić, Sanja
Pekarski kvasac, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 429577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pekarski kvasac
(Baker's yeast)

Autori
Juranić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
25

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
pekarski kvasac; kompleks enzima; melasa
(baker's yeast; enzime komplex; molasse)

Sažetak
Tema završnog rada je pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae. On se u proizvodnji pekarskih proizvoda koristi još od davnina i neophodan je za dobar razvoj tijesta i kruha. Kvasac je jednostanični organizam koji sadrži kompleks enzima pomoću kojih fermetira šećere uz nastajanje etanola i CO2. Ugljični dioksid utječe na razvoj tijesta i završni volumen. Primjena raznih dodataka može utjecati na aktivnost kvasca u tijestu. Kvasci se proizvode u različitim oblicima ovisno o zahtjevima koji se žele postići i vrsti pekarskog proizvoda koji se želi proizvesti. Tehnologija koja se bavi proizvodnjom kvasca je puno napredovala te se mogu proizvesti kvasci posebno određenih osobina. Melasa je osnovna sirovina za proizvodnju pekarskog kvasca. Za dizanje tijesta se osim kvasaca mogu koristiti i razni kemijski spojevi, ali se najbolje osobine dizanog tijesta postižu primjenom pekarskog kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Juranić, Sanja
Pekarski kvasac, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Juranić, S. (2009) 'Pekarski kvasac', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurani\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {pekarski kvasac, kompleks enzima, melasa}, title = {Pekarski kvasac}, keyword = {pekarski kvasac, kompleks enzima, melasa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurani\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {baker's yeast, enzime komplex, molasse}, title = {Baker's yeast}, keyword = {baker's yeast, enzime komplex, molasse}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font