Pregled bibliografske jedinice broj: 429577
Pekarski kvasac
Pekarski kvasac, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 429577 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pekarski kvasac
(Baker's yeast)
Autori
Juranić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
25
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pekarski kvasac; kompleks enzima; melasa
(baker's yeast; enzime komplex; molasse)
Sažetak
Tema završnog rada je pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae. On se u proizvodnji pekarskih proizvoda koristi još od davnina i neophodan je za dobar razvoj tijesta i kruha. Kvasac je jednostanični organizam koji sadrži kompleks enzima pomoću kojih fermetira šećere uz nastajanje etanola i CO2. Ugljični dioksid utječe na razvoj tijesta i završni volumen. Primjena raznih dodataka može utjecati na aktivnost kvasca u tijestu. Kvasci se proizvode u različitim oblicima ovisno o zahtjevima koji se žele postići i vrsti pekarskog proizvoda koji se želi proizvesti. Tehnologija koja se bavi proizvodnjom kvasca je puno napredovala te se mogu proizvesti kvasci posebno određenih osobina. Melasa je osnovna sirovina za proizvodnju pekarskog kvasca. Za dizanje tijesta se osim kvasaca mogu koristiti i razni kemijski spojevi, ali se najbolje osobine dizanog tijesta postižu primjenom pekarskog kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)