Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429146

Doprinos kruha i peciva unosu željeza


Vojvodić, Senka
Doprinos kruha i peciva unosu željeza, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 429146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doprinos kruha i peciva unosu željeza
(Contribution of bread and baking to iron intake)

Autori
Vojvodić, Senka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2009

Stranica
40

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
deficit željeza; anemija; kruh i peciva; spektrofotometrijska metoda; RDA
(iron deficiency; anaemia; bread and baking; spectrophotometric method; RDA)

Sažetak
Deficit željeza je najprisutniji nutritivni poremećaj u svijetu, a najčešće se javlja, kao i anemija, kod žena reproduktivne dobi, trudnica i djece. Danas se sve više pažnje posvećuje ispitivanju mogućnosti utjecaja na te poremećaje putem prehrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kruh i peciva kao izvor željeza i mogućnost njihovog utjecaja na deficit željeza i anemiju. Za određivanje količine željeza korištena je spektrofotometrijska metoda sa o-fenantrolinom. Analizom je utvrđeno da najviše željeza, 0, 54 mg Fe/100 g uzorka, sadrži graham kruh, dok najmanje željeza ima u crnoj pereci, koja sadrži 0, 15 mg Fe/100 g uzorka. S obzirom na rezultate analize može se zaključiti da među uzorcima nema značajne razlike u sadržaju željeza i da kruh i peciva, s obzirom da zadovoljavaju mali % RDA za željezo za žene reproduktivne dobi (kao rizične skupine), max. 6, 56 % RDA, nisu značajan izvor željeza, te stoga ne mogu značajno utjecati na unos željeza. Muškarci, s obzirom na puno manje potrebe za željezom od žena, zadovoljavaju značajno veći % RDA za željezo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vojvodić, Senka
Doprinos kruha i peciva unosu željeza, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Vojvodić, S. (2009) 'Doprinos kruha i peciva unosu željeza', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vojvodi\'{c}, Senka}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {deficit \v{z}eljeza, anemija, kruh i peciva, spektrofotometrijska metoda, RDA}, title = {Doprinos kruha i peciva unosu \v{z}eljeza}, keyword = {deficit \v{z}eljeza, anemija, kruh i peciva, spektrofotometrijska metoda, RDA}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vojvodi\'{c}, Senka}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {iron deficiency, anaemia, bread and baking, spectrophotometric method, RDA}, title = {Contribution of bread and baking to iron intake}, keyword = {iron deficiency, anaemia, bread and baking, spectrophotometric method, RDA}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font