Pregled bibliografske jedinice broj: 429146
Doprinos kruha i peciva unosu željeza
Doprinos kruha i peciva unosu željeza, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 429146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos kruha i peciva unosu željeza
(Contribution of bread and baking to iron intake)
Autori
Vojvodić, Senka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2009
Stranica
40
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
deficit željeza; anemija; kruh i peciva; spektrofotometrijska metoda; RDA
(iron deficiency; anaemia; bread and baking; spectrophotometric method; RDA)
Sažetak
Deficit željeza je najprisutniji nutritivni poremećaj u svijetu, a najčešće se javlja, kao i anemija, kod žena reproduktivne dobi, trudnica i djece. Danas se sve više pažnje posvećuje ispitivanju mogućnosti utjecaja na te poremećaje putem prehrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kruh i peciva kao izvor željeza i mogućnost njihovog utjecaja na deficit željeza i anemiju. Za određivanje količine željeza korištena je spektrofotometrijska metoda sa o-fenantrolinom. Analizom je utvrđeno da najviše željeza, 0, 54 mg Fe/100 g uzorka, sadrži graham kruh, dok najmanje željeza ima u crnoj pereci, koja sadrži 0, 15 mg Fe/100 g uzorka. S obzirom na rezultate analize može se zaključiti da među uzorcima nema značajne razlike u sadržaju željeza i da kruh i peciva, s obzirom da zadovoljavaju mali % RDA za željezo za žene reproduktivne dobi (kao rizične skupine), max. 6, 56 % RDA, nisu značajan izvor željeza, te stoga ne mogu značajno utjecati na unos željeza. Muškarci, s obzirom na puno manje potrebe za željezom od žena, zadovoljavaju značajno veći % RDA za željezo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek