Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429141

Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda


Petrović, Ivana
Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 429141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda
(Nutritional value and chemical composition of honey)

Autori
Petrović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2009

Stranica
21

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
med; kemijski sastav; prehrambena vrijednost; zdravstveni učinci
(honey; chemical composition; nutritional value; health impact)

Sažetak
Prehrambena vrijednost meda proizlazi iz njegova kemijskog sastava. Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. Postoje različite vrste meda što ovisi o vrsti biljaka i medljike od kojih je dobiven. Također, na karakteristike utječu i klimatski uvjeti i vrsta tla pa mu se prema tome razlikuje kemijski sastav, prehrambena i terapeutska vrijednost. U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Zbog ovih sastojaka, med ima visoku energetsku vrijednost, prebiotička, konzervirajuća, antibakterijska, antioksidacijska i antiseptička svojstva. Nadalje, med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac, a točno podrijetlo se utvrđuje kroz senzorske analize (miris, boja, okus, stupanj kristalizacije), određivanje fizikalnih i kemijskih karakteristika (boja, konduktivitet, enzimi dijastaza i invertaza, pH, kiselost, šećeri, prolin) te peludnu analizu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Ivana
Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Petrović, I. (2009) 'Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {21}, keywords = {med, kemijski sastav, prehrambena vrijednost, zdravstveni u\v{c}inci}, title = {Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda}, keyword = {med, kemijski sastav, prehrambena vrijednost, zdravstveni u\v{c}inci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {21}, keywords = {honey, chemical composition, nutritional value, health impact}, title = {Nutritional value and chemical composition of honey}, keyword = {honey, chemical composition, nutritional value, health impact}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font