Pregled bibliografske jedinice broj: 429006
Koncentracija glukozinolata i komponente prinosa sorata brokule u ljetno-jesenskom uzgoju
Koncentracija glukozinolata i komponente prinosa sorata brokule u ljetno-jesenskom uzgoju, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija glukozinolata i komponente prinosa sorata brokule u ljetno-jesenskom uzgoju
(Glucosinolates concentration and yield components of broccoli in summer-autumn growing period)
Autori
Katušić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2009
Stranica
27
Mentor
Toth, Nina
Ključne riječi
brokula; prinos; vršni cvat; glukozinolati; sorta
(broccoli; yield; top inflorescence; glucosinolates; cultivar)
Sažetak
Zbog ljekovitosti i hranidbene vrijednosti, posljednjih godina raste potražnja za brokulom, a time i zainteresiranost proizvođača za uzgoj. Svakoj uspješnoj proizvodnji prethode opsežna istraživanja s različitim sortama, na različitim područjima i s različitim rokovima uzgoja. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj provedena su istraživanja u potrazi za perspektivnim sortama brokule, koje će rezultirati najvećim komponentama prinosa i koncentracijom aktivnih tvari. Ovim diplomskim radom prezentiraju se rezultati istraživanja sortimenta brokule u ljetno-jesenskom roku uzgoja, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U poljski pokus uključeno je 13 sorata brokule raspoređenih u 4 ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu. Višekratne berbe, po potrebi svaka 3 do 4 dana, rezultirale su utvrđivanjem potrebnih podataka za odabir odgovarajućih sorata brokule. Utvrđene su komponente prinosa: ranozrelost, dinamika berbe, tržni prinos vršnog i postranih cvatova te ukupni tržni prinos. Kemijskim analizama reprezentativnih liofiliziranih uzoraka vršnog cvata određeni su pojedinačni (glukorafanin i glukobrasicin) te ukupni glukozinolati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nina Toth
(mentor)