Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 428311

Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i očuvanje svježine jaja


Gajčević, Zlata
Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i očuvanje svježine jaja, 2007., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 428311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i očuvanje svježine jaja
(Effect of selenium and vitamin E on physical and chemical traits of eggs and on egg freshness preservation)

Autori
Gajčević, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
02.04

Godina
2007

Stranica
83

Mentor
Kralik, Gordana

Ključne riječi
nesilice ; kvaliteta i svježina jaja ; selen ; vitamin E
(laying hens ; quality and freshness of eggs ; selenium ; vitamin E)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak dodatka različitih izvora i koncentracija selena u kombinaciji s različitim koncentracijama vitamina E u hranu za nesilice na proizvodna svojstva nesilica i biokemijske pokazatelje u serumu nesilica, fizikalne osobine jaja i očuvanje svježine jaja. Također, utvrđen je i sadržaj selena u jestivom djelu jajeta, kako bi se proizvedena jaja mogla ponuditi kao "dizajnirani proizvod" u prehranu ljudi. Pokusnim tretmanima (A i B) obuhvaćeno je 480 nesilica hibrida Hy Line Brown u dobi od 26 tjedana. Nesilice u oba pokusna tretmana (A i B) hranjene su komercijalnom krmnom smjesom s 18% sirovih bjelančevina i 11, 60 MJ/kg ME. Nesilice pokusnog tretmana A (100 IU vitamina E) razdijeljene su u dvije skupine: A1 (s 0, 2 ppm anorganskog selena) i A2 (s 0, 2 ppm organskog selena). Nesilicama u pokusnom tretmanu B (200 IU vitamina E) u smjesu je dodano 0, 4 ppm anorganskog selena (skupina B1) i 0, 4 ppm organskog selena (skupina B2). Istraživanje je podijeljeno u dva razdoblja. Prvo razdoblje obuhvaća praćenje proizvodnih pokazatelja kroz 28 dana: tjelesna masa nesilica, nesivost i dnevna konzumacija hrane. Na kraju pokusa (28. dana) analizirani su biokemijski pokazatelji u krvi nesilica (glukoza, ukupne bjelančevine, kreatinin, trigliceridi, ukupni kolesterol, HDL-kolesterol i T3) i aktivnost GSH-Px. Drugo razdoblje obuhvaća utvrđivanje fizikalno kemijskih svojstava svježih jaja te 14 i 28 dana čuvanih jaja na 4°C (n=75 jaja po skupini) i to: masu jaja, masu bjelanjka i žumanjka, masu i debljinu ljuske, čvrstoću ljuske, indeks oblika, visinu bjelanjka, boju žumanjka, pH bjelanjka i žumanjka, HU, vrijednosni broj i stupanj starenja. Na uzorcima žumanjka (n=6 po skupini) određeni su produkti peroksidacije lipida, a na istom broju uzoraka u bjelanjku i žumanjku određen je sadržaj selena. Za određivanje fizikalnih svojstava jaja upotrebljeni su uređaji: Eggshell Force Gauge Model-II, Egg Multi-Tester EMT-5200, Refracto 30PX, elektronski mikrometar, vaga PB 1502-S, pH metar MP120 i spektrofotometar UV/VIS JENWAY 6305. Sadržaj selena u bjelanjku i žumanjka određen je metodom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (Perkin Elmer, AAnalyst 600). Biokemijski pokazatelji u krvi nesilica (glukoza, ukupne bjelančevine, kreatinin, trigliceridi, ukupni kolesterol i HDL-kolesterol) utvrđeni su automatskim analizatorom Olimpus AU 400, dok je koncentracija T3 hormona utvrđena imunoenzimskim testom. Kroz sva tri razdoblja ispitivanja kvalitete i svježine jaja (svježa jaja, 14 i 28 dana čuvana jaja na 4oC) nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05) u indeksu oblika, masi jaja, masi bjelanjka i žumanjka, masi i debljini ljuske, čvrstoći ljuske, visini bjelanjka, pH žumanjka, HU, stupnju starenja i vrijednosnom broju. Statistička značajnost također nije utvrđena (P>0, 05) kod udjela bjelanjka, žumanjka i ljuske u jajima. Kod vrijednosti boje žumanjka, pH bjelanjka i lipidne peroksidacije u žumanjcima u sva tri mjerenja jaja utvrđene su statistički vrlo visoko značajne (P<0, 001) razlike. Nakon 28. dana čuvanja na 4oC utvrđene su statistički značajne razlike u vrijednostima HU i vrijednosnog broja između pokusnih skupina A1 i A2 te B1 i B2. Unutar skupina pokusa A i B nakon 28 dana čuvanja jaja na 4oC, veći stupanj starenja imala je skupina A1 u odnosu na skupinu A2, kao i B1 u odnosu na B2 skupinu, što se može protumačiti pozitivnim utjecajem organskog selena. U oba provedena pokusa (A i B) utvrđene su statistički vrlo visoko značajne razlike u sadržaju selena u bjelanjcima (P<0, 001) između A1 i A2 te B1 i B2 skupine, dok u žumanjcima razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Nesilice B pokusnog tretmana, imale su statistički značajno niže koncentracije (P<0, 05) glukoze i više koncentracije ukupnih bjelančevina u B2 skupini u odnosu na skupinu B1. Kod ostalih biokemijskih pokazatelja (kreatinin, triacilglicerol, ukupni kolesterol, HDL- kolesterol i T3) nisu utvrđene statistički značajne razlike između skupina (P>0, 05) niti u pokusu A niti u pokusu B.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (mentor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gajčević, Zlata
Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i očuvanje svježine jaja, 2007., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Gajčević, Z. (2007) 'Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i očuvanje svježine jaja', magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata}, year = {2007}, pages = {83}, keywords = {nesilice, kvaliteta i svje\v{z}ina jaja, selen, vitamin E}, title = {Utjecaj selena i vitamina E na fizikalno kemijske osobine i o\v{c}uvanje svje\v{z}ine jaja}, keyword = {nesilice, kvaliteta i svje\v{z}ina jaja, selen, vitamin E}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata}, year = {2007}, pages = {83}, keywords = {laying hens, quality and freshness of eggs, selenium, vitamin E}, title = {Effect of selenium and vitamin E on physical and chemical traits of eggs and on egg freshness preservation}, keyword = {laying hens, quality and freshness of eggs, selenium, vitamin E}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font