Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 428206

Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi


Perl Pirički, Antonija; Boban, Katica; Primorac, Ljiljana; Banjari, Ines
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi // Croatian journal of food science and technology, 1 (2009), 1; 36-39 (recenziran, kratko priopcenje, znanstveni)


CROSBI ID: 428206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi
(Acceptability of sweet potato dishes in preschool children)

Autori
Perl Pirički, Antonija ; Boban, Katica ; Primorac, Ljiljana ; Banjari, Ines

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 1 (2009), 1; 36-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
batat ; djeca predškolske dobi ; prihvatljivost hrane
(sweet potato ; preschool children ; food acceptability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost jela od batata (njoke i kolac) u djece predškolske dobi s podrucja Virovitickopodravske županije. Batat je povrce relativno novo na našem tržištu i zasada nema vece znacenje u prehrani našeg stanovništva. U istraživanju je sudjelovalo 158 djece (75 djevojcica i 83 djecaka) u dobi 2 do 6 godina. Prihvatljivost ponudenih jela ispitana je pomocu hedonisticke skale s likovima sa 7 stupnjeva (od 1 – narocito visoko nepoželjan do 7 – narocito visoko poželjan). Rezultati su pokazali da djeca ove dobi teško prihvacaju nova jela specificnog okusa. Tako je kolac prihvatilo svega 25% djece, za razliku od njoka, gdje je cak 75% djece imalo je pozitivan stav prema ovom jelu. Kolac od batata ima specifican okus, posve nov za djecu, pa su ga ocijenili kao neznatno nepoželjan (3, 0 ± 1, 9), dok su njoke vrlo slicne uobicajenim njokima od krumpira i ocijenjene su znatno bolje i to kao umjereno poželjne (5, 5 ± 2, 1). Iz dobivenih rezultata proizlazi da, ukoliko se želi uvesti ovo povrce u svakodnevnu prehranu male djece, treba voditi racuna da se pripremi na nacin da ponudeno jelo ne bude drugacije po okusu i izgledu od jela koje djeca ove dobi konzumiraju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Perl Pirički, Antonija; Boban, Katica; Primorac, Ljiljana; Banjari, Ines
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi // Croatian journal of food science and technology, 1 (2009), 1; 36-39 (recenziran, kratko priopcenje, znanstveni)
Perl Pirički, A., Boban, K., Primorac, L. & Banjari, I. (2009) Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi. Croatian journal of food science and technology, 1 (1), 36-39.
@article{article, author = {Perl Piri\v{c}ki, Antonija and Boban, Katica and Primorac, Ljiljana and Banjari, Ines}, year = {2009}, pages = {36-39}, keywords = {batat, djeca pred\v{s}kolske dobi, prihvatljivost hrane}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Prihvatljivost jela od batata u djece pred\v{s}kolske dobi}, keyword = {batat, djeca pred\v{s}kolske dobi, prihvatljivost hrane} }
@article{article, author = {Perl Piri\v{c}ki, Antonija and Boban, Katica and Primorac, Ljiljana and Banjari, Ines}, year = {2009}, pages = {36-39}, keywords = {sweet potato, preschool children, food acceptability}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Acceptability of sweet potato dishes in preschool children}, keyword = {sweet potato, preschool children, food acceptability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font