Pregled bibliografske jedinice broj: 428206
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi // Croatian journal of food science and technology, 1 (2009), 1; 36-39 (recenziran, kratko priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 428206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske
dobi
(Acceptability of sweet potato dishes in preschool
children)
Autori
Perl Pirički, Antonija ; Boban, Katica ; Primorac, Ljiljana ; Banjari, Ines
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 1
(2009), 1;
36-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
batat ; djeca predškolske dobi ; prihvatljivost hrane
(sweet potato ; preschool children ; food acceptability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost jela od batata (njoke i kolac) u djece predškolske dobi s podrucja Virovitickopodravske županije. Batat je povrce relativno novo na našem tržištu i zasada nema vece znacenje u prehrani našeg stanovništva. U istraživanju je sudjelovalo 158 djece (75 djevojcica i 83 djecaka) u dobi 2 do 6 godina. Prihvatljivost ponudenih jela ispitana je pomocu hedonisticke skale s likovima sa 7 stupnjeva (od 1 – narocito visoko nepoželjan do 7 – narocito visoko poželjan). Rezultati su pokazali da djeca ove dobi teško prihvacaju nova jela specificnog okusa. Tako je kolac prihvatilo svega 25% djece, za razliku od njoka, gdje je cak 75% djece imalo je pozitivan stav prema ovom jelu. Kolac od batata ima specifican okus, posve nov za djecu, pa su ga ocijenili kao neznatno nepoželjan (3, 0 ± 1, 9), dok su njoke vrlo slicne uobicajenim njokima od krumpira i ocijenjene su znatno bolje i to kao umjereno poželjne (5, 5 ± 2, 1). Iz dobivenih rezultata proizlazi da, ukoliko se želi uvesti ovo povrce u svakodnevnu prehranu male djece, treba voditi racuna da se pripremi na nacin da ponudeno jelo ne bude drugacije po okusu i izgledu od jela koje djeca ove dobi konzumiraju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts