Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 427850

Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda


Berlančić, Tanja
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 427850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda
(Antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey)

Autori
Berlančić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2009

Stranica
45

Mentor
Primorac, Ljiljana

Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
kestenov med; antioksidativni kapacitet; udio ukupnih polifenola
(chestnut honey; antioxidant capacity; total polyphenolic content)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti antioksidativni kapacitet i udio ukupnih polifenola kestenovog meda (Castanea sativa Miller). Analizirano je 15 uzoraka, sakupljenih od pčelara s područja Hrvatske. Udio ukupnih polifenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet s dvije metode: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) i DPPH (1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil) metodom. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 129, 1 do 212, 6 mg galne kiseline/kg meda, antioksidativni kapacitet, određen FRAP metodom, od 216, 7 do 354, 3 &#181; M Fe(II), te DPPH metodom, izražen kao IC50, od 11, 34 do 21, 36 mg/ml. Između ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta određenog FRAP metodom nađena je visoka pozitivna korelacija (r=0, 954, p<0, 05), kao i sa DPPH vrijednostima izraženim kao 1/IC50 (r=0, 899, p<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berlančić, Tanja
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Berlančić, T. (2009) 'Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Berlan\v{c}i\'{c}, Tanja}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {kestenov med, antioksidativni kapacitet, udio ukupnih polifenola}, title = {Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda}, keyword = {kestenov med, antioksidativni kapacitet, udio ukupnih polifenola}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Berlan\v{c}i\'{c}, Tanja}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {chestnut honey, antioxidant capacity, total polyphenolic content}, title = {Antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey}, keyword = {chestnut honey, antioxidant capacity, total polyphenolic content}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font