Pregled bibliografske jedinice broj: 427850
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 427850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda
(Antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey)
Autori
Berlančić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2009
Stranica
45
Mentor
Primorac, Ljiljana
Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
kestenov med; antioksidativni kapacitet; udio ukupnih polifenola
(chestnut honey; antioxidant capacity; total polyphenolic content)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti antioksidativni kapacitet i udio ukupnih polifenola kestenovog meda (Castanea sativa Miller). Analizirano je 15 uzoraka, sakupljenih od pčelara s područja Hrvatske. Udio ukupnih polifenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet s dvije metode: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) i DPPH (1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil) metodom. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 129, 1 do 212, 6 mg galne kiseline/kg meda, antioksidativni kapacitet, određen FRAP metodom, od 216, 7 do 354, 3 µ M Fe(II), te DPPH metodom, izražen kao IC50, od 11, 34 do 21, 36 mg/ml. Između ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta određenog FRAP metodom nađena je visoka pozitivna korelacija (r=0, 954, p<0, 05), kao i sa DPPH vrijednostima izraženim kao 1/IC50 (r=0, 899, p<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek