Pregled bibliografske jedinice broj: 42782
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji // Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije
Osijek, Hrvatska, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)
CROSBI ID: 42782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji
(Functional foods - New challenge for healthy nutrition in food technology)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, pregledni
Skup
Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 03.07.2000
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
funkcionalna hrana
(functional food)
Sažetak
U 20. stoljeću je porasla svijest o tome da svrha prehrane nije samo puko zadovoljenje gladi nego se stavlja naglasak na značajan utjecaj koji prehrana ima na zdravlje i spriječavanje bolesti. U tom smislu su se prije dvadesetak godina na tržištu razvijenih zemalja počele pojavljivati prve namirnice za koje se tvrdilo da pomažu u spriječavanju ili liječenju nekih bolesti. Popularnost tzv. funkcionalne hrane je brzo rasla zato što su prehrambene tvrtke u tome vidjele mogućnost brze zarade, te je to ubrzo dovelo i do zakonske regulative radi spriječavanja zloporabi. Funkcionalnom hranom se naziva bilo kakva promijenjena namirnica (dodatkom ili genetskim inženjeringom) bogata sastojcima za koje je znanstvenim istraživanjima utvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Postoji više različitih imena za namirnice koje imaju potencijal spriječavanja ili liječenja bolesti, uključujući farmahranu, kemopreventivne tvari, nutraceutike, designer foods, i sl., a svima je zajedničko da se njihovi aktivni sastojci mogu naći u uobičajenim namirnicama na tržištu, ali se u funkcionalnoj hrani (FH) nastoji povisiti njihova koncentracija bioinženjeringom ili pripremom specijalnih tj. dizajniranih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA