Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42782

Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji


Klapec, Tomislav
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji // Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije
Osijek, Hrvatska, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)


CROSBI ID: 42782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji
(Functional foods - New challenge for healthy nutrition in food technology)

Autori
Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, pregledni

Skup
Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 03.07.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
funkcionalna hrana
(functional food)

Sažetak
U 20. stoljeću je porasla svijest o tome da svrha prehrane nije samo puko zadovoljenje gladi nego se stavlja naglasak na značajan utjecaj koji prehrana ima na zdravlje i spriječavanje bolesti. U tom smislu su se prije dvadesetak godina na tržištu razvijenih zemalja počele pojavljivati prve namirnice za koje se tvrdilo da pomažu u spriječavanju ili liječenju nekih bolesti. Popularnost tzv. funkcionalne hrane je brzo rasla zato što su prehrambene tvrtke u tome vidjele mogućnost brze zarade, te je to ubrzo dovelo i do zakonske regulative radi spriječavanja zloporabi. Funkcionalnom hranom se naziva bilo kakva promijenjena namirnica (dodatkom ili genetskim inženjeringom) bogata sastojcima za koje je znanstvenim istraživanjima utvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Postoji više različitih imena za namirnice koje imaju potencijal spriječavanja ili liječenja bolesti, uključujući farmahranu, kemopreventivne tvari, nutraceutike, designer foods, i sl., a svima je zajedničko da se njihovi aktivni sastojci mogu naći u uobičajenim namirnicama na tržištu, ali se u funkcionalnoj hrani (FH) nastoji povisiti njihova koncentracija bioinženjeringom ili pripremom specijalnih tj. dizajniranih namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klapec, Tomislav
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji // Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije
Osijek, Hrvatska, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)
Klapec, T. (2000) Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji. U: Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije.
@article{article, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2000}, keywords = {funkcionalna hrana}, title = {Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji}, keyword = {funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2000}, keywords = {functional food}, title = {Functional foods - New challenge for healthy nutrition in food technology}, keyword = {functional food}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font