Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42766

Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje


Horvatić, Marija; Mulalić, Nedžad
Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje // Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija, 1999. str. 39-39 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje
(Nutritive character of phytic acid in soya protein products)

Autori
Horvatić, Marija ; Mulalić, Nedžad

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci radova Brašno-kruh 99 / - Opatija, 1999, 39-39

Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
proteinski proizvodi soje; fitinska kiselina; gama-zračenje
(soya protein products; phytic acid; gama-irradiation)

Sažetak
Proizvodi od sojinog zrna imaju značajnu ulogu kao sastavna komponenta u tehnološkoj proizvodnji namirnica. Međutim, ovi proizvodi mogu značajno smanjiti biološku aktivnost cinka, budući da sadrže znatnu količinu fitinske kiseline. Osim interakcije s mineralima fitinska kiselina veže i proteine, kod čega nastaju netopljivi kompleksi, što smanjuje biološku vrijednost proteina. U okviru ispitivanja prezentiranih u našim ranijim radovima, provedeno je utvrđivanje mogućih efekata gama-zračenja na fitinsku kiselinu u proteinskim proizvodima soje. Ispitivanja su provedena sa komercijalnim proizvodima kao što je punomasno sojino brašno i lecitirano sojino brašno, dobivenim od proizvođača. Gama-zračenje uzoraka je provedeno kod sobne temperature i doze zračenja 350 Gy h^-1 (^60Co-gama-irradiator, Alcion C.G.R.). Primjenjene doze iznosile su 1, 3 i 5 kGy. Utvrđen je biokemijski sastav i količina fitinske kiseline u zračenim i kontrolnim uzorcima. Različite vrste sojinog brašna sadrže u suhoj tvari različitu količinu fitinske kiseline, od 0.88 posto do 1.63 posto. Korelacija između fitinske kiseline i sirovih poteina je visoko signifikantna i pozitivna (r = 0.999, p = 0.001), a između fitinske kiseline i ukupnih lipida visoko signifikantna i negativna (r = -0.975, p = 0.001). Obzirom na količinu fitinske kiseline, izražene na bazi bezmasne suhe tvari, razlike između uzoraka su minimalne, kao i na bazi sirovih proteina. Relativni udio fitinskog fosfora u ukupnom fosforu iznosi od 22 posto do 54 posto. Količina cinka u proteinskim proizvodima soje je relativno niska i molarni odnos fitinska kiselina/:cink kreće se od 15 do 53. Gama-zračenje dozom od 1, 3 i 5 kGy ne utječe značajno (p = 0.05) na količinu fitinske kiseline u odnosu na nezračene kontrolne uzorke, što ukazuje da iskoristivost fosfora i cinka u zračenim proteinskim proizvodima nije poboljšana.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
006331

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Horvatić (autor)

Avatar Url Nedžad Mulalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatić, Marija; Mulalić, Nedžad
Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje // Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija, 1999. str. 39-39 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvatić, M. & Mulalić, N. (1999) Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje. U: Sažeci radova Brašno-kruh 99.
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Mulali\'{c}, Ned\v{z}ad}, year = {1999}, pages = {39-39}, keywords = {proteinski proizvodi soje, fitinska kiselina, gama-zra\v{c}enje}, title = {Nutritivni zna\v{c}aj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje}, keyword = {proteinski proizvodi soje, fitinska kiselina, gama-zra\v{c}enje}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Mulali\'{c}, Ned\v{z}ad}, year = {1999}, pages = {39-39}, keywords = {soya protein products, phytic acid, gama-irradiation}, title = {Nutritive character of phytic acid in soya protein products}, keyword = {soya protein products, phytic acid, gama-irradiation}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font