Pregled bibliografske jedinice broj: 427033
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 427033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
(Factors affecting goat milk production and chemical composition)
Autori
Buntić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2009
Stranica
24
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
mliječnost; genotip; hranidba; laktacija; morfologija vimena; sezona jarenja
(milk yield; genotype; nutrition; lactation period; udder morphology; seson of kidding)
Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka ima najveći trend povećanja u svijetu u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Zbog visoke terapeutske i hranidbene vrijednosti potrošnja kozjeg mlijeka je u stalnom porastu. Sve veća potražnja mlijeka i velike proizvodne mogućnosti, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da kozarstvo postaje važna poljoprivredna grana u mnogim dijelovima svijeta, osobito u Mediteranskim zemljama. U radu su navedeni najvažniji čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, trajanje laktacije, morfologija vimena, veličina legla, sezona jarenja i temperatura zraka). Obrađen je i kemijski sastav mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, laktoza, mineralne tvari i vitamini), te čimbenici koji utječu na kemijski sastav mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boro Mioč
(mentor)