Pregled bibliografske jedinice broj: 42697
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus // 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus
(Contamination of flour and egg powder by moulds of Aspergillus species)
Autori
Halt, Marija, Jukić, Jasminka ; Pavlović, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999
Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
brašno; jaja u prahu; plijesni; Aspergillus
(flour; egg powder; moulds; Aspergillus)
Sažetak
Ispitan je stupanj onečišćenja brašna i jaja u prehu, kao osnovnih sirovina za proizvodnju tjestenine, plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus, mogućim producentima mikotoksina. Brašno je prosječno bilo onečišćeno s 820 kolonija plijesni u 1 g, a jaja u prahu s 60 kolonija plijesni u 1 g. U brašnu i jajaima u prahu prevladavale su vrste iz rodova: Aspergillus (80,19%), Penicillium (17,35%), Mucor (0,42%), Cladosporium (0,16%), Rhizopus (0,11%), Fusarium (0,11%) i Alternaria (0,11%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus (poznatog producenta aflatoksina) ustanovljena je u 8 uzoraka brašna (od 81 analiziranog) dok jaja u prahu (20 analiziranih uzoraka) nisu bila onečišćena ovom plijesni. Vrsta plijesni Aspergillus albus (mogući producent citrinina) ustanovljena je u 63 uzorka brašna (77,78%) i 5 uzoraka jaja u prahu (25%). U 7 uzoraka jaja u prahu i jednom uzorku brašna ustanovljena je i vrsta Aspergillus versicolor (mogući producent sterigmatocistina). Kako se plijesni i njihovi metaboliti brašnom i jajima u prahu mogu unijeti u tjesteninu, mikrobiološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratitit zasluženu pozornost.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA