Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42697

Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus


Halt, Marija, Jukić, Jasminka; Pavlović, Hrvoje
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus // 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus
(Contamination of flour and egg powder by moulds of Aspergillus species)

Autori
Halt, Marija, Jukić, Jasminka ; Pavlović, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999

Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
brašno; jaja u prahu; plijesni; Aspergillus
(flour; egg powder; moulds; Aspergillus)

Sažetak
Ispitan je stupanj onečišćenja brašna i jaja u prehu, kao osnovnih sirovina za proizvodnju tjestenine, plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus, mogućim producentima mikotoksina. Brašno je prosječno bilo onečišćeno s 820 kolonija plijesni u 1 g, a jaja u prahu s 60 kolonija plijesni u 1 g. U brašnu i jajaima u prahu prevladavale su vrste iz rodova: Aspergillus (80,19%), Penicillium (17,35%), Mucor (0,42%), Cladosporium (0,16%), Rhizopus (0,11%), Fusarium (0,11%) i Alternaria (0,11%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus (poznatog producenta aflatoksina) ustanovljena je u 8 uzoraka brašna (od 81 analiziranog) dok jaja u prahu (20 analiziranih uzoraka) nisu bila onečišćena ovom plijesni. Vrsta plijesni Aspergillus albus (mogući producent citrinina) ustanovljena je u 63 uzorka brašna (77,78%) i 5 uzoraka jaja u prahu (25%). U 7 uzoraka jaja u prahu i jednom uzorku brašna ustanovljena je i vrsta Aspergillus versicolor (mogući producent sterigmatocistina). Kako se plijesni i njihovi metaboliti brašnom i jajima u prahu mogu unijeti u tjesteninu, mikrobiološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratitit zasluženu pozornost.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Halt, Marija, Jukić, Jasminka; Pavlović, Hrvoje
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus // 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Halt, Marija, Jukić, Jasminka & Pavlović, H. (1999) Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99, Sažeci radova.
@article{article, author = {Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1999}, pages = {43}, keywords = {bra\v{s}no, jaja u prahu, plijesni, Aspergillus}, title = {One\v{c}i\v{s}\'{c}enje bra\v{s}na i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus}, keyword = {bra\v{s}no, jaja u prahu, plijesni, Aspergillus}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1999}, pages = {43}, keywords = {flour, egg powder, moulds, Aspergillus}, title = {Contamination of flour and egg powder by moulds of Aspergillus species}, keyword = {flour, egg powder, moulds, Aspergillus}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font