Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426790

Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla


Dupan, Katarina
Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 426790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla
(Different tillagy systems and compaction of soil of orchards)

Autori
Dupan, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2009

Stranica
30

Mentor
Kisić, Ivica

Ključne riječi
zbijenost; obrada tla; voćnjak
(compactiom; soil tillage; orchards)

Sažetak
U ovom istraživanju otpor tla, vlaga, kao i ostali istraživani parametri, mijenjaju se pod utjecajem različitih načina obrade tla. Na većim dubinama nisu primjećene razlike jer nije bilo obrade, a jabuka na tim dubinama jednako crpi vlagu i hranjiva. Najmanji otpor tla zabilježen je na dubinama 0-10 i 10-20 cm gdje je izvršeno naoravanja i frezanja i to kod mjerenja provedenog 30. srpnja ; dok je najveći otpor tla kod izostavljene obrade. Svakim povećanjem dubine povećava se i otpor tla. Najviše vlage zabilježeno je u proljeće i jesen na varijantama gdje se malčirala trava, a najmanje u srpnju kod naoravanja i naoravanja i frezanja. Razlog tome je što se kod obrade tla uspostavi sustav kapilarnih pora s površine prema unutrašnjosti tla i tako voda brže isparava ; dok kod malčiranja i košnje rotokosilicom, materijal se zadržava na površini čime je usporena evaporacija, a ujedno organski materijal zadržava vodu. Kapacitet tla za vodu u oba mjerenja je srednje vrijednosti, dok je kapacitet tla za zrak mali, a kod naoravanja i frezanja osrednji. Volumna gustoća tla koja je „ indikator zbijenosti tla“ najveća se pokazala na dubini 30-45 cm na varijanti gdje je vršeno naoravanje i gdje se malčira trava, najmanja je na dubini 0-15 cm također kod naoravanja, ali i izostavljene obrade. Porozitet tla je bitan jer dobrim dijelom određuje vodni i zračni režim tla, porozitet mjeren u ovom istraživanju je povoljan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Kisić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Bašić, Ferdo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kisić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dupan, Katarina
Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Dupan, K. (2009) 'Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dupan, Katarina}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {zbijenost, obrada tla, vo\'{c}njak}, title = {Zbijenost tla vo\'{c}njaka pri razli\v{c}itim na\v{c}inima obrade tla}, keyword = {zbijenost, obrada tla, vo\'{c}njak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dupan, Katarina}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {compactiom, soil tillage, orchards}, title = {Different tillagy systems and compaction of soil of orchards}, keyword = {compactiom, soil tillage, orchards}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font