Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426462

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne


Knežević, Mladen; Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Leto, Josip; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Metić, Ivana
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne // Mljekarstvo, 59 (2009), 237-243 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 426462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne
(Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage)

Autori
Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Metić, Ivana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009); 237-243

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sjenaža lucerne; aditiv; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N
(alfalfa haylage; additive; ad libitum intake; in vivo digestibility; N balance)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva &#8220; Sill All&#8221; na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže od lucerne. Lucerna je silirana u fenološkoj fazi cvatnje oko 40 % biljaka u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom aditiva u količini od 2 L t-1 biljne mase. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između lucerne silirane bez aditiva i lucerne silirane s dodatkom aditiva u udjelu suhe tvari (ST) (632 g i 631 g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 921 g organske tvari (OT) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu s dodatkom aditiva (902 g OT kg-1 ST). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 141 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu s aditivom (139 g SP kg-1 ST). Lucerna silirana s aditivom sadržavala je statistički značajno manje kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu bez aditiva (445 g kg-1 ST i 456 g kg-1 ST, respektivno) i nižu pHvrijednost (P<0.001) (5, 29 i 5, 56 respektivno). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitivanih hranidbenih tretmana u ad libitum konzumaciji svježeg obroka, ST obroka, u mjerenim parametrima probavljivosti, niti u balansu N. Zaključeno je da je u ovom istraživanju dodatak aditiva sjenaži lucerne doveo do značajnih promjena kemijskog sastava, ali promjene kemijskog sastava nisu utjecale na mjerene biološke parametre (ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Mladen; Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Leto, Josip; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Metić, Ivana
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne // Mljekarstvo, 59 (2009), 237-243 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. & Metić, I. (2009) Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne. Mljekarstvo, 59, 237-243.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Leto, Josip and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje and Meti\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {237-243}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, aditiv, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, balans N}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans du\v{s}ika sjena\v{z}e lucerne}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, aditiv, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, balans N} }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Leto, Josip and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje and Meti\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {237-243}, keywords = {alfalfa haylage, additive, ad libitum intake, in vivo digestibility, N balance}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage}, keyword = {alfalfa haylage, additive, ad libitum intake, in vivo digestibility, N balance} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • ISI Science Citatation Index Expanded





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font