Pregled bibliografske jedinice broj: 426284
Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje
Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 426284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje
(Modelling and optimization of solid – liquid extraction process of total polyphenols from conventionally grown soybeans)
Autori
Ćosić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.07
Godina
2009
Stranica
44
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
ekstrakcija kruto-tekuće; zrna soje; ukupni polifenoli; modeliranje; optimiranje
(solid – liquid extraction; soybeans; total polyphenols; modeling; optimization)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj otapala, temperature, te vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ . Istraživanje je provedeno u svrhu odabira pogodnog otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola) kojim bi se postigao najveći prinos ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje pri temperaturi 50 °C nakon 60 minuta. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) dalje je korišteno za praćenje kinetike i modeliranje kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje, srednjeg promjera čestica 0, 4586 mm, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta. Koncentracija ukupnih polifenola u ekstraktu određena je spektrofotometrijskom Folin Ciocalteu ovom mikro metodom. Ispitana je i mogućnost primjene različitih matematičkih modela (Pelegov, Pageov i Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ Utvrđeno je da ispitivana otapala i temperatura ekstrakcije imaju značajan utjecaj na kinetiku i prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ . Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta primjenom 50%-tne vodene otopine etanola pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (4, 322 mg GAE/gs.tv.), te da je prinos ukupnih polifenola u ekstraktima zrna soje rastao s povećanjem temperature i produljenjem trajanja procesa ekstrakcije. Ispitani matematički modeli pokazali su dobra slaganja s eksperimentalo dobivenim rezultatima, što omogućuje njihovu primjenu u modeliranju i optimiranju procesa kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz zrna soje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek