Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426257

Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta


Kralik, Gordana; Has-Schön Elizabeta; Kralik, Davor; Šperanda, Marcela
Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek : Mostar: Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, 2009


CROSBI ID: 426257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta
(Poultry science : biological and zootechnical principles : textbook for students of Agricultural Universities)

Autori
Kralik, Gordana ; Has-Schön Elizabeta ; Kralik, Davor ; Šperanda, Marcela

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Grad
Osijek : Mostar

Godina
2009

Stranica
612

ISBN
978-953-6331-60-4

Ključne riječi
peradarstvo ; podrijetlo ; biološka osnova ; morfologija ; fiziologija ; metabolizam ; nasljeđivanje ; selekcija ; genetika ; hranidba ; rast ; nastambe ; oprema
(poultry science ; origin ; biological pathway ; morphology ; physiology ; metabolism ; inheritance ; selction ; genetics ; feeding ; growth ; stables ; mechanisation)

Sažetak
Udžbenik Peradarstvo – biološki i zootehnički principi na suvremen način upoznaje studente sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, kao i stručnih studija te uzgajivače peradi o mnogim aspektima peradarske proizvodnje. U udžbeniku se opisuju biološki i zootehnički principi na osnovi suvremenih spoznaja iz selekcije, uzgoja, hranidbe i tehnologije proizvodnje pri intenzivnom iskorištavanju pojedinih kategorija kokoši, pura, gusaka i pataka. Posebno su prikazani pokazatelji kvalitete mesa peradi i jaja, kao i modificiranje njihovog prehrambenog sastava u pravcu proizvodnje funkcionalne hrane. Za maksimalno iskorištavanje genetskog potencijala peradi potrebno je poznavati građu i funkciju organskih sustava. Tako je iscrpno obrađen kostur peradi, karakterističan u odnosu na ostale kralješnjake. Obrađeni su dišni sustav, krvožilni i limfni sustav, probavni sustav, sustav organa za izlučivanje, spolni sustav, enodkrini sustav i osjetila. Naglasak je stavljen na funkciju probavnog i spolnog sustava zbog osobite važnosti njihovog poznavanja za studente zootehničkih studija. Uz metaboličke procese koji su zajednički svim kralježnjacima iscrpno su opisane i objašnjene specifične metaboličke prilagodbe karakteristične za kralježnjake koji lete, poput peradi. Tako treba izdvojiti kao posebno značajne one dijelove poglavlja koji se bave metabolizmom spojeva koji sadrže dušik (osobito sintezu mokraćne kiseline), posebnostima metabolizma lipida, prijenosom kisika hemoglobinom, metaboličkim procesima u jajetu, kao i kontrolnim metaboličkim mehanizmima i specifičnom ulogom pojedinih hormona, različitom od one u čovjeka i drugih kralježnjaka. U udžbeniku je opisana moderna tehnologija koja je sve više prisutna u peradarskoj proizvodnji. Danas uzgoj peradi predstavlja potpuno automatizirani proces s minimalnim fizičkim naprezanjima zootehničara. Zbog intenzivnog razvoja tehnologija, tehnički sustavi u uzgoju peradi sve su složeniji i sofisticiraniji te zahtijevaju educiranost djelatnika. Opisane norme i standardi usklađeni su s europskim uredbama. Suvremena proizvodnja peradi složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida peradi, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Has-Schön Elizabeta; Kralik, Davor; Šperanda, Marcela
Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek : Mostar: Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, 2009
Kralik, G. (ur.) (2009) Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta. Osijek : Mostar. Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet.
@unknown{unknown, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Davor and \v{S}peranda, Marcela}, editor = {Kralik, G.}, year = {2009}, pages = {612}, keywords = {peradarstvo, podrijetlo, biolo\v{s}ka osnova, morfologija, fiziologija, metabolizam, naslje\djivanje, selekcija, genetika, hranidba, rast, nastambe, oprema}, isbn = {978-953-6331-60-4}, title = {Peradarstvo : biolo\v{s}ki i zootehni\v{c}ki principi : ud\v{z}benik za studente poljoprivrednih fakulteta}, keyword = {peradarstvo, podrijetlo, biolo\v{s}ka osnova, morfologija, fiziologija, metabolizam, naslje\djivanje, selekcija, genetika, hranidba, rast, nastambe, oprema}, publisher = {Poljoprivredni fakultet, Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Osijek : Mostar} }
@unknown{unknown, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Davor and \v{S}peranda, Marcela}, editor = {Kralik, G.}, year = {2009}, pages = {612}, keywords = {poultry science, origin, biological pathway, morphology, physiology, metabolism, inheritance, selction, genetics, feeding, growth, stables, mechanisation}, isbn = {978-953-6331-60-4}, title = {Poultry science : biological and zootechnical principles : textbook for students of Agricultural Universities}, keyword = {poultry science, origin, biological pathway, morphology, physiology, metabolism, inheritance, selction, genetics, feeding, growth, stables, mechanisation}, publisher = {Poljoprivredni fakultet, Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Osijek : Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font