Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 425843

Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa


Jerković, Ines; Đurkin, Ivona; Margeta, Vladimir; Kralik, Gordana; Kušec, Goran
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa // Meso:prvi hrvatski časopis o mesu, XI (2009), 3; 180-188 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 425843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa
(Molecular approach in research of pork meat quality)

Autori
Jerković, Ines ; Đurkin, Ivona ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Kušec, Goran

Izvornik
Meso:prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XI (2009), 3; 180-188

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kvaliteta svinjskog mesa ; major gen ; QTL ; kandidatni gen ; genomske baze
(pork quality ; major gene ; QTL ; candidate gene ; genome databases)

Sažetak
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je problem i stalna preokupacija istraživača. Zbog svoje relativno niske nasljednosti kao i činjenice da su kvantitativna, svojstva koja određuju kvalitetu mesa izuzetno je teško unaprijediti uobičajenim selekcijskim metodama. Upravo molekularna genetika svojim alatima nudi mogućnosti prevladavanja spomenutih ograničenja. Rad daje pregled dosadašnjih postignuća u istraživanju kvalitete svinjskog mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne genetike: utvrđivanjem major gena, istraživanjem lokusa kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih baza koji omogućavaju pregledavanje markera, QTL-ova ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih baza posvećenih istraživanju svinjskog genoma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Jerković, Ines; Đurkin, Ivona; Margeta, Vladimir; Kralik, Gordana; Kušec, Goran
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa // Meso:prvi hrvatski časopis o mesu, XI (2009), 3; 180-188 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Jerković, I., Đurkin, I., Margeta, V., Kralik, G. & Kušec, G. (2009) Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa. Meso:prvi hrvatski časopis o mesu, XI (3), 180-188.
@article{article, author = {Jerkovi\'{c}, Ines and \DJurkin, Ivona and Margeta, Vladimir and Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2009}, pages = {180-188}, keywords = {kvaliteta svinjskog mesa, major gen, QTL, kandidatni gen, genomske baze}, journal = {Meso:prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XI}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Molekularni pristup u istra\v{z}ivanju kvalitete svinjskog mesa}, keyword = {kvaliteta svinjskog mesa, major gen, QTL, kandidatni gen, genomske baze} }
@article{article, author = {Jerkovi\'{c}, Ines and \DJurkin, Ivona and Margeta, Vladimir and Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2009}, pages = {180-188}, keywords = {pork quality, major gene, QTL, candidate gene, genome databases}, journal = {Meso:prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XI}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Molecular approach in research of pork meat quality}, keyword = {pork quality, major gene, QTL, candidate gene, genome databases} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font