Pregled bibliografske jedinice broj: 425843
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete svinjskog mesa // Meso:prvi hrvatski časopis o mesu, XI (2009), 3; 180-188 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 425843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularni pristup u istraživanju kvalitete
svinjskog mesa
(Molecular approach in research of pork meat
quality)
Autori
Jerković, Ines ; Đurkin, Ivona ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Kušec, Goran
Izvornik
Meso:prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XI
(2009), 3;
180-188
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta svinjskog mesa ; major gen ; QTL ; kandidatni gen ; genomske baze
(pork quality ; major gene ; QTL ; candidate gene ; genome databases)
Sažetak
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je problem i stalna preokupacija istraživača. Zbog svoje relativno niske nasljednosti kao i činjenice da su kvantitativna, svojstva koja određuju kvalitetu mesa izuzetno je teško unaprijediti uobičajenim selekcijskim metodama. Upravo molekularna genetika svojim alatima nudi mogućnosti prevladavanja spomenutih ograničenja. Rad daje pregled dosadašnjih postignuća u istraživanju kvalitete svinjskog mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne genetike: utvrđivanjem major gena, istraživanjem lokusa kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih baza koji omogućavaju pregledavanje markera, QTL-ova ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih baza posvećenih istraživanju svinjskog genoma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health