Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 425596

Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja


Jurković, Vlatka
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 425596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja
(Germination of wheat in dependance of etorage conditions)

Autori
Jurković, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2009

Stranica
31

Mentor
Sabo, Mirjana

Ključne riječi
pšenica; klijavost; stupanj kiselosti; vlažni gluten
(wheat; germination; flour acidity; wet gluten)

Sažetak
Proučavanje klijavosti i kemijskih promjena koje se događaju u zrnu pšenice tri sorte, Divana, Žitarka i Srpanjka, tijekom 360 dana starenja pri četiri različita uvjeta temperature i relativne vlažnosti zraka (% RH), pokazalo je da starenjem zrna dolazi do sniženja klijavosti i energije klijanja zrna, te do povišenja stupnja kiselosti brašna, prividnog povišenja udjela vlažnog glutena i promjene sposobnosti bubrenja glutena. Sniženje klijavosti i energije klijanja zrna ispitivanih pšenica tijekom 360 dana starenja nastupa samo pri 25 &plusmn ; 0, 7°C i 40 &plusmn ; 0, 6°C . Brzina i intenzitet ukupno uočenih promjena, ovisna je o primijenjenim uvjetima starenja zrna kako slijedi: 40 &plusmn ; 0, 6°C ; 45 &plusmn ; 2 % RH > 25 &plusmn ; 0, 7°C ; 45 &plusmn ; 7 % RH > 2-25°C ; 60-74 % RH > 4 &plusmn ; 0, 5°C ; 45 &plusmn ; 4 % RH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirjana Sabo (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Vlatka
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jurković, V. (2009) 'Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Vlatka}, year = {2009}, pages = {31}, keywords = {p\v{s}enica, klijavost, stupanj kiselosti, vla\v{z}ni gluten}, title = {Klijavost p\v{s}enice u ovisnosti o uvjetima skladi\v{s}tenja}, keyword = {p\v{s}enica, klijavost, stupanj kiselosti, vla\v{z}ni gluten}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkovi\'{c}, Vlatka}, year = {2009}, pages = {31}, keywords = {wheat, germination, flour acidity, wet gluten}, title = {Germination of wheat in dependance of etorage conditions}, keyword = {wheat, germination, flour acidity, wet gluten}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font