Pregled bibliografske jedinice broj: 425596
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 425596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klijavost pšenice u ovisnosti o uvjetima skladištenja
(Germination of wheat in dependance of etorage conditions)
Autori
Jurković, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Sabo, Mirjana
Ključne riječi
pšenica; klijavost; stupanj kiselosti; vlažni gluten
(wheat; germination; flour acidity; wet gluten)
Sažetak
Proučavanje klijavosti i kemijskih promjena koje se događaju u zrnu pšenice tri sorte, Divana, Žitarka i Srpanjka, tijekom 360 dana starenja pri četiri različita uvjeta temperature i relativne vlažnosti zraka (% RH), pokazalo je da starenjem zrna dolazi do sniženja klijavosti i energije klijanja zrna, te do povišenja stupnja kiselosti brašna, prividnog povišenja udjela vlažnog glutena i promjene sposobnosti bubrenja glutena. Sniženje klijavosti i energije klijanja zrna ispitivanih pšenica tijekom 360 dana starenja nastupa samo pri 25 ± ; 0, 7°C i 40 ± ; 0, 6°C . Brzina i intenzitet ukupno uočenih promjena, ovisna je o primijenjenim uvjetima starenja zrna kako slijedi: 40 ± ; 0, 6°C ; 45 ± ; 2 % RH > 25 ± ; 0, 7°C ; 45 ± ; 7 % RH > 2-25°C ; 60-74 % RH > 4 ± ; 0, 5°C ; 45 ± ; 4 % RH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirjana Sabo
(mentor)