Pregled bibliografske jedinice broj: 425524
Primanje i raspodjela kalija po biljnim organima jagode u uvjetima zaslanjene hranidbene podloge
Primanje i raspodjela kalija po biljnim organima jagode u uvjetima zaslanjene hranidbene podloge // Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Lončarić, Zdenko ; Marić Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. 267, 268 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 425524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primanje i raspodjela kalija po biljnim organima jagode u uvjetima zaslanjene hranidbene podloge
(Reception and distribution of potassium through strawberry plant organs in conditions of salted growing substrate)
Autori
Biško, Ante ; Čoga, Lepomir ; Ćosić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma
/ Lončarić, Zdenko ; Marić Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jagoda ; kalij ; korijen ; list ; plod
(strawberry ; potassium ; NaCl ; root ; leaf ; fruit ; floral shoot)
Sažetak
Ispitana je reakcija tri kultivara (Elsanta, Marmolada i Miranda) jagode Fragaria ananassa Duch. na primanje i raspodjelu kalija u uvjetima zaslanjene hranidbene podloge (0-kontrola ; 0, 5 ; 1, 0 ; 2, 0 ; 3, 0 i 4, 0 g NaCl L-1 vode za zalijevanje, što odgovara EC vrijednostima: 0, 73 ; 1, 65 ; 2, 66 ; 4, 37 ; 5, 93 i 7, 81 mS cm-1). Dvogodišnji vegetacijski pokus i mineralne analize provedeni su na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dodatak i povećanje koncentracije soli u vodi za zalijevanje značajno su utjecali na smanjenje primanja kalija od strane jagode. Pod utjecajem soli, koncentracija kalija u biljnom materijalu mijenjala se ovisno o biljnom organu i kultivaru. Vrijednosti kalija u starim listovima značajno su se smanjile već pri koncentraciji NaCl od 1, 0 g L-1. U mladim listovima utvrđen je manji utjecaj soli na sadržaj kalija ; bio je nepromjenjen ili je došlo do povećanja koncentracije kalija (s izuzetkom najviše koncentracije soli kod Elsante i Marmolade). U korjenu i cvatnom izboju došlo je do značajnog smanjenja, a u plodu do znaţajnog povečanja koncentracije kalija. Miranda je imala najbolju mogućnost kontrole promjene koncentracije kalija, pod utjecajem soli, u svim biljnim organima. Najznačajniji utjecaj soli na sadržaj kalija (smanjenje) utvrđen je u korjenu, dok su mladi listovi imali najstabilniju koncentraciju. Redoslijed kvantitativne zastupljenosti (prosjek, %K na S.T.) po biljnim organima bio je: cvatni izboj 3, 26 > plod 2, 88 > mladi listovi 2, 61 > stari listovi 2, 56 > korijen 0, 50.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb