Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 425486

Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja


Piljac žegarac, Jasenka
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja // Festival Znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2009. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 425486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja
(Antioxidants from food and health promotion)

Autori
Piljac žegarac, Jasenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
Festival Znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.04.2009. - 25.04.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
antioksidansi; hrana; polifenoli

Sažetak
Europska definicija funkcionalne hrane obuhvaća one namirnice za koje je na zadovoljavajući način demonstrirano da, pored klasičnog prehrambenog učinka ''povoljno utječu na jednu ili više tjelesnih funkcija ili očuvanjem zdravlja ili smanjenjem rizika od nastanka bolesti. Pozitivni učinci očituju se kroz očuvanje postojećeg dobrog zdrastvenog stanja i/ili smanjenje rizika od nastanka patoloških oboljenja.'' Većina funkcionalne hrane koja zadovoljava sve spomenute definicije zapravo je izvedena od postojećih tradicionalnih proizvoda izmjenom njihovog sastava ili dodavanjem sastojaka. Dodani sastojci najčešće su uobičajene komponente hrane poput vitamina, minerala, sterola, probiotika, prebiotika, omega 3 masnih kiselina i polifenola. Prezentacija donosi kratki pregled funkcionalnih sastojaka s posebnim naglaskom na polifenole i njihovu prisutnost u namirnicama poput vina, voćnih sokova, čajeva, meda i začina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Piljac Žegarac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piljac žegarac, Jasenka
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja // Festival Znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2009. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
Piljac žegarac, J. (2009) Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja. U: Festival Znanosti.
@article{article, author = {Piljac \v{z}egarac, Jasenka}, year = {2009}, keywords = {antioksidansi, hrana, polifenoli}, title = {Antioksidansi iz hrane u slu\v{z}bi zdravlja}, keyword = {antioksidansi, hrana, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Piljac \v{z}egarac, Jasenka}, year = {2009}, keywords = {antioksidansi, hrana, polifenoli}, title = {Antioxidants from food and health promotion}, keyword = {antioksidansi, hrana, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font