Pregled bibliografske jedinice broj: 425486
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja // Festival Znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2009. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 425486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi iz hrane u službi zdravlja
(Antioxidants from food and health promotion)
Autori
Piljac žegarac, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Festival Znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.04.2009. - 25.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antioksidansi; hrana; polifenoli
Sažetak
Europska definicija funkcionalne hrane obuhvaća one namirnice za koje je na zadovoljavajući način demonstrirano da, pored klasičnog prehrambenog učinka ''povoljno utječu na jednu ili više tjelesnih funkcija ili očuvanjem zdravlja ili smanjenjem rizika od nastanka bolesti. Pozitivni učinci očituju se kroz očuvanje postojećeg dobrog zdrastvenog stanja i/ili smanjenje rizika od nastanka patoloških oboljenja.'' Većina funkcionalne hrane koja zadovoljava sve spomenute definicije zapravo je izvedena od postojećih tradicionalnih proizvoda izmjenom njihovog sastava ili dodavanjem sastojaka. Dodani sastojci najčešće su uobičajene komponente hrane poput vitamina, minerala, sterola, probiotika, prebiotika, omega 3 masnih kiselina i polifenola. Prezentacija donosi kratki pregled funkcionalnih sastojaka s posebnim naglaskom na polifenole i njihovu prisutnost u namirnicama poput vina, voćnih sokova, čajeva, meda i začina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA