Pregled bibliografske jedinice broj: 425343
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost tijekom razvojnih stadija kupusa roda Brassica oleracea i Brassica rapa
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost tijekom razvojnih stadija kupusa roda Brassica oleracea i Brassica rapa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 425343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni spojevi i antioksidacijska aktivnost tijekom razvojnih stadija kupusa roda Brassica oleracea i Brassica rapa
(Phenolic compounds and antioxidant activity during the growing periods of cabbage cultivars Brassica oleracea and Brassica rapa)
Autori
Jurić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2009
Stranica
47
Mentor
Piljac-Žegarac, Jasenka
Ključne riječi
ABTS; antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; kupus
(cabbage; phenols; FRAP; DPPH; ABTS)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je pratiti promjene količine fenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti kupusa roda Brassica oleracea (varaždinski i ogulinski kupus) i Brassica rapa (kineski kupus) tijekom tri mjeseca rasta u kontroliranim uvjetima. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski po Folin-Ciocalteu metodi, a udio ukupnih flavonoida u reakciji s aluminijevim kloridom (AlCl3), gdje je udio flavonoida proporcionalan s izmjerenim intenzitetom obojenog kompleksa. Antioksidacijska aktivnost određena je u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda), radikalom 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiseline)diamonijeve soli (ABTS metoda), te željezo(III)-tripiridiltirazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Kod svih vrsta kupusa udio ukupnih fenola i flavonoida se povećavao s tjednima starosti. Najveći udio ukupnih fenola i ukupnih flavonoida izmjeren je za varaždinski kupus domaćeg proizvođača sjemena, a najmanji za kineski kupus. FRAP i ABTS metodom izmjerena je najveća antioksidacijska aktivnost za ogulinski kupus (19091.67 µ mol Fe2+ L-1 ekstrakta ; 11.52 mmol L-1 Trolox) dok je DDPH metodom najveća antioksidacijska aktivnost određena za varaždinski kupus DM (4.75 mmol L-1 Trolox). FRAP i DPPH metodom izmjerena je najmanja antioksidacijska aktivnost za kineski kupus (13141.67 µ mol Fe2+ L-1 ekstrakta ; 2.28 mmol L-1 Trolox), a ABTS metodom za varaždinski kupus europskog proizvođača sjemena (9.12 mmol L-1 Trolox).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982913-2829 - Molekularna regulacija biljnog razvitka (Salopek-Sondi, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Jasenka Piljac Žegarac
(mentor)