Pregled bibliografske jedinice broj: 424911
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije // Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 757-758 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 424911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije
(Determination of volatile compounds in brendy by GC method)
Autori
Varga, Tatjana ; Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Kaštelanac, Dragica ; Petric, Ivana Vladimira ; Gašparec-Skočić, Ljiljana.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 757-758
ISBN
953-6331-39-x
Skup
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17. veljače
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hlapivi spojevi; plinska kromatografija; rakija
(volatile compounds; gas chromatografy; brendy)
Sažetak
Esteri, aldehidi i alkoholi kao nus-proizvodi alkoholne fermentacije, najodgovorniji su za formiranje arome jakih alkoholnih pića a njihova količina specificira kvalitetu ovih proizvoda. Na deset rakija podrijetlom od grožđa i vina iz različitih regija Hrvatske provedeno je određivnje hlapivih spojeva: metanola, aldehida, estera i viših alkohola metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju da se rakije dobivene od grožđa ili vina, razlikuju u koncentracijama istraživanih hlapivih spojeva, što može biti uvjetovano različitim sirovnama, uvjetima skladištenja za vrijeme fermentacije, tehnološkim postupcima proizvodnje i dozrijevanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA