Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424911

Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije


Varga, Tatjana; Kubanović, Veronika; Bukovčan, Renata; Kaštelanac, Dragica; Petric, Ivana Vladimira; Gašparec-Skočić, Ljiljana.
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije // Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 757-758 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 424911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije
(Determination of volatile compounds in brendy by GC method)

Autori
Varga, Tatjana ; Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Kaštelanac, Dragica ; Petric, Ivana Vladimira ; Gašparec-Skočić, Ljiljana.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 757-758

ISBN
953-6331-39-x

Skup
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17. veljače

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hlapivi spojevi; plinska kromatografija; rakija
(volatile compounds; gas chromatografy; brendy)

Sažetak
Esteri, aldehidi i alkoholi kao nus-proizvodi alkoholne fermentacije, najodgovorniji su za formiranje arome jakih alkoholnih pića a njihova količina specificira kvalitetu ovih proizvoda. Na deset rakija podrijetlom od grožđa i vina iz različitih regija Hrvatske provedeno je određivnje hlapivih spojeva: metanola, aldehida, estera i viših alkohola metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju da se rakije dobivene od grožđa ili vina, razlikuju u koncentracijama istraživanih hlapivih spojeva, što može biti uvjetovano različitim sirovnama, uvjetima skladištenja za vrijeme fermentacije, tehnološkim postupcima proizvodnje i dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Varga, Tatjana; Kubanović, Veronika; Bukovčan, Renata; Kaštelanac, Dragica; Petric, Ivana Vladimira; Gašparec-Skočić, Ljiljana.
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije // Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 757-758 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Varga, T., Kubanović, V., Bukovčan, R., Kaštelanac, D., Petric, I. & Gašparec-Skočić, L. (2006) Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije. U: Jovanović, S. & Kovačević, V. (ur.)Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Varga, Tatjana and Kubanovi\'{c}, Veronika and Bukov\v{c}an, Renata and Ka\v{s}telanac, Dragica and Petric, Ivana Vladimira and Ga\v{s}parec-Sko\v{c}i\'{c}, Ljiljana.}, year = {2006}, pages = {757-758}, keywords = {hlapivi spojevi, plinska kromatografija, rakija}, isbn = {953-6331-39-x}, title = {Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije}, keyword = {hlapivi spojevi, plinska kromatografija, rakija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Varga, Tatjana and Kubanovi\'{c}, Veronika and Bukov\v{c}an, Renata and Ka\v{s}telanac, Dragica and Petric, Ivana Vladimira and Ga\v{s}parec-Sko\v{c}i\'{c}, Ljiljana.}, year = {2006}, pages = {757-758}, keywords = {volatile compounds, gas chromatografy, brendy}, isbn = {953-6331-39-x}, title = {Determination of volatile compounds in brendy by GC method}, keyword = {volatile compounds, gas chromatografy, brendy}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font