Pregled bibliografske jedinice broj: 424177
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 424177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge
(Thermal inactivation of Brettanomyces/Dekkera yeast and specific selective medium development)
Autori
Koričan, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
Brettanomyces; kvasac; selektivna podloga; termička inaktivacija; vino
(Brettanomyces; selective medium; thermal inactivation; yeast; wine)
Sažetak
U ovom radu su provedena istaživanja termičke inaktivacije kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera. Proučavan je utjecaj temperature od 50oC, 55oC i 60oC na mješovitu kulturu kvasca dobivenu submerznom propagacijom. Istraživanje je pokazalo da temperature od 50oC i 55oC ne utječu znatno na inaktivaciju, dok je pri 60oC došlo do inaktivacije mješovite kulture kvasca iz roda Brettanomyces. Dobivene D-vrijednosti su pokazle da se s povećanjem temperature smanjuje rezistentnost kvasaca. Drugi dio istraživanja je obuhvatio razvoj specifične selektivne podloge za izolaciju i identifikaciju kvasaca Brettanomyces/Dekkera iz različitih uzoraka vina.Podloga sadrži inhibitore koji sprečavaju rast kontaminanata. Za suzbijanje bakterijskog rasta korišten je ampicilin (10, 0 mg/L), a za suzbijanje rasta kvasaca iz roda Saccharomyces cikloheksimid (30, 0 mg/L). Kao dodatni marker za detekciju odabrana je p-kumarinska kiselina koju kvasac Brettanomyces koristi u sintezi 4-etilfenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)