Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424177

Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge


Koričan, Martina
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 424177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge
(Thermal inactivation of Brettanomyces/Dekkera yeast and specific selective medium development)

Autori
Koričan, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
49

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Brettanomyces; kvasac; selektivna podloga; termička inaktivacija; vino
(Brettanomyces; selective medium; thermal inactivation; yeast; wine)

Sažetak
U ovom radu su provedena istaživanja termičke inaktivacije kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera. Proučavan je utjecaj temperature od 50oC, 55oC i 60oC na mješovitu kulturu kvasca dobivenu submerznom propagacijom. Istraživanje je pokazalo da temperature od 50oC i 55oC ne utječu znatno na inaktivaciju, dok je pri 60oC došlo do inaktivacije mješovite kulture kvasca iz roda Brettanomyces. Dobivene D-vrijednosti su pokazle da se s povećanjem temperature smanjuje rezistentnost kvasaca. Drugi dio istraživanja je obuhvatio razvoj specifične selektivne podloge za izolaciju i identifikaciju kvasaca Brettanomyces/Dekkera iz različitih uzoraka vina.Podloga sadrži inhibitore koji sprečavaju rast kontaminanata. Za suzbijanje bakterijskog rasta korišten je ampicilin (10, 0 mg/L), a za suzbijanje rasta kvasaca iz roda Saccharomyces cikloheksimid (30, 0 mg/L). Kao dodatni marker za detekciju odabrana je p-kumarinska kiselina koju kvasac Brettanomyces koristi u sintezi 4-etilfenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koričan, Martina
Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Koričan, M. (2009) 'Termička inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifične selektivne podloge', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kori\v{c}an, Martina}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {Brettanomyces, kvasac, selektivna podloga, termi\v{c}ka inaktivacija, vino}, title = {Termi\v{c}ka inaktivacija kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera i razvoj specifi\v{c}ne selektivne podloge}, keyword = {Brettanomyces, kvasac, selektivna podloga, termi\v{c}ka inaktivacija, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kori\v{c}an, Martina}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {Brettanomyces, selective medium, thermal inactivation, yeast, wine}, title = {Thermal inactivation of Brettanomyces/Dekkera yeast and specific selective medium development}, keyword = {Brettanomyces, selective medium, thermal inactivation, yeast, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font