Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424121

Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa


Kelečević, Bojana
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 424121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa
(Impact of Profresh on microbiological correctness and sustainability of fresh mince meat)

Autori
Kelečević, Bojana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2009

Stranica
94

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; mljeveno meso; održivost svježine; Profresh; trajnost
(microbiological sustainability; mince meat; sustainability of freshness; Profresh; durability)

Sažetak
U ovome diplomskom radu opisan je proces pripreme svježeg usitnjenog mesa i utjecaj Profresha - sredstva za očuvanje svježine i boje na njegovu održivost. Prikazane su korištene metode, kao i rezultati mikrobioških i kemijskih analiza (mjerenje pH vrijednosti, odreñ ivanje udjela proteina, masti i vode), te ocjene organoleptičke analize. Istraživanje je provedeno sa dva različita uzorka svježeg usitnjenog mesa od juneće i svinjske plečke sa i bez dodatka Profresha. Uzorci su čuvani deset dana pri različitim temperaturama uskladištenja: pri sobnoj temperaturi, te pri 2°C i 8°C. Proizvod mase cca. 400 g je pakiran u plastične posudice u uvijetima modificirane atmosfere (CO2 i O2). Uzorci su analizirani nakon drugog, četvrtog, šestog, osmog i desetog dana. Rezultati su pokazali da Profresh povečava trajnost i održivost mesa. Ukoliko se meso čuva pri temperaturi hladnjaka 2°C do 4°C, njegova trajnost iznosi 7 dana. Povećanjem temperature uskladištenja to vrijeme se smanjuje pa tako pri 8°C ono iznosi 4 do 5 dana, a pri 20°C 2 do 3 dana (vrijeme trajnosti odnosi se na tretirane uzorke). Senzorskom analizom istraživani tretirani uzorci su ocijenjeni bolje od netretiranih, a osim dodatka Profresha vidljvo je da velik utjecaj na senzorska svojstva ima i temperatura uskladištenja mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kelečević, Bojana
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kelečević, B. (2009) 'Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kele\v{c}evi\'{c}, Bojana}, year = {2009}, pages = {94}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, mljeveno meso, odr\v{z}ivost svje\v{z}ine, Profresh, trajnost}, title = {Utjecaj Profresha na mikrobiolo\v{s}ku ispravnost i odr\v{z}ivost mljevenog mesa}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, mljeveno meso, odr\v{z}ivost svje\v{z}ine, Profresh, trajnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kele\v{c}evi\'{c}, Bojana}, year = {2009}, pages = {94}, keywords = {microbiological sustainability, mince meat, sustainability of freshness, Profresh, durability}, title = {Impact of Profresh on microbiological correctness and sustainability of fresh mince meat}, keyword = {microbiological sustainability, mince meat, sustainability of freshness, Profresh, durability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font