Pregled bibliografske jedinice broj: 424121
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 424121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Profresha na mikrobiološku ispravnost i održivost mljevenog mesa
(Impact of Profresh on microbiological correctness and sustainability of fresh mince meat)
Autori
Kelečević, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2009
Stranica
94
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; mljeveno meso; održivost svježine; Profresh; trajnost
(microbiological sustainability; mince meat; sustainability of freshness; Profresh; durability)
Sažetak
U ovome diplomskom radu opisan je proces pripreme svježeg usitnjenog mesa i utjecaj Profresha - sredstva za očuvanje svježine i boje na njegovu održivost. Prikazane su korištene metode, kao i rezultati mikrobioških i kemijskih analiza (mjerenje pH vrijednosti, odreñ ivanje udjela proteina, masti i vode), te ocjene organoleptičke analize. Istraživanje je provedeno sa dva različita uzorka svježeg usitnjenog mesa od juneće i svinjske plečke sa i bez dodatka Profresha. Uzorci su čuvani deset dana pri različitim temperaturama uskladištenja: pri sobnoj temperaturi, te pri 2°C i 8°C. Proizvod mase cca. 400 g je pakiran u plastične posudice u uvijetima modificirane atmosfere (CO2 i O2). Uzorci su analizirani nakon drugog, četvrtog, šestog, osmog i desetog dana. Rezultati su pokazali da Profresh povečava trajnost i održivost mesa. Ukoliko se meso čuva pri temperaturi hladnjaka 2°C do 4°C, njegova trajnost iznosi 7 dana. Povećanjem temperature uskladištenja to vrijeme se smanjuje pa tako pri 8°C ono iznosi 4 do 5 dana, a pri 20°C 2 do 3 dana (vrijeme trajnosti odnosi se na tretirane uzorke). Senzorskom analizom istraživani tretirani uzorci su ocijenjeni bolje od netretiranih, a osim dodatka Profresha vidljvo je da velik utjecaj na senzorska svojstva ima i temperatura uskladištenja mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)