Pregled bibliografske jedinice broj: 424072
Prehrana osoba s laktoza intolerancijom
Prehrana osoba s laktoza intolerancijom, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 424072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana osoba s laktoza intolerancijom
(Nutrition of people with lactose intolerance)
Autori
Zlatić, Margita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
laktoza intolerancija; laktoza; osteoporoza
(lactose intolerance; lactose; osteoporosis)
Sažetak
Laktoza intolerancija podrazumjeva simptome poput nadimanja, grčeva i dijareje, koji se mogu, ali i ne moraju pojaviti kao posljedica neprobavljene laktoze u gastrointestinalnom traktu. U ovom radu objašnjen je metabolizam laktoze, simptomi karakteristični za laktoza intoleranciju, kao i metode dijagnoze, te terminologija, a izneseni su i podaci vezani uz epidemiologiju. Zahvaljujući antrpološkim mjerenjima i dijetetičkim metodama, u eksperimentalnom dijelu rada omogućeno je prikazivanje slučaja, odnosno stvaranje profila prehrane osobe s potvrđenom laktoza intolerancijom. Cilj ovog rada bio je utvrditi unos nutrijenata, posebno kalcija, te izvore istoga iz hrane, i usporediti dobivene rezultate s preporukama. Rezultati su pokazali kako osobe s laktoza intolerancijom mogu unijeti dovoljnu količinu makronutrijenata, vitamina i minerala, bez da pri tome unose mlijeko ili proizvode koji sadrže laktozu. Uz kvalitetno planiranu prehranu, za osobe s laktoza intolerancijom, unos kalcija ne bi trebao predstavljati problem, niti bi prehrana osoba smjela rezultirati bilo kakvom malnutricijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)